Trichogramma pintoi voegele tarafindan parazi̇tlenmi̇ş Ephestia kuehniella Zell. (un güvesi̇) yumurtalarinin farkli sicakliklarda depolanmasi üzeri̇ne araştirmalar
Investigations on different cold storage temperatures of Ephestia kuehniella Zell. (mediterranean flour moth) eggs parasitized by the trichogramma pintoi voegele
  1. Tez No: 420334
  2. Yazar: MERVE YAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL ÖZDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Trichogramma pintoi, parazitoit, Ephestia kuehniella, sıcaklık, depolama, Trichogramma pintoi, parasitoids, Ephestia kuehniella, temperature, storage
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada Trichogramma pintoi Voegele tarafından parazitlenmiş Ephestia kuehniella Zell. yumurtaları, parazitoite verildikten 4 gün sonra (parazitoit konukçu yumurtası içinde prepupa dönemindeyken) 0, +4, +8°C sıcaklıklarda 1, 2, 3, 4, 5, 6 hafta süre ile depolanmış ve Trichogramma pintoi'nin bazı biyolojik özellikleri incelenmiştir. Çalışmalar 25±1°C sıcaklıkta %60-70 orantılı nem ve 16 saat aydınlık 8 saat karanlık periyotlarda yürütülmüştür. Yapılan gözlemler sonucu, düşük sıcaklık ve depolama süresinin, depolanmış asalaklı Ephestia kuehniella yumurtalarının gelişme süresine, açılma oranına, ergin dişi parazitoit ömrüne, parazitlenen yumurta sayısına ve parazitlenen yumurtaların kararma süresine etkili olduğu saptanmıştır. Araştırılan tüm biyolojik özelliklerde elde edilen veriler birbirine yakın olsa da veriler sonucunda performansın, +8°C sıcaklıkta depolamanın 0 ve +4°C sıcaklıklara oranla daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Depolama süresi uzadıkça incelenen tüm biyolojik özelliklerde düşüş gözlenmiştir. En yüksek performansın ise her üç sıcaklık derecesinde de 1. haftada olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research; some of the biological characteristic of Trichogramma pintoi and stored for period of 1, 2, 3, 4, 5, 6 weeks within 0, +4, +8°C temperatures, Ephestia kuehniella Zell. (Mediterranean Flour Moth) eggs parasitized by the Trichogramma pintoi Voegele that has given parasitoids after 4 days later ( during the prepupa period when in the parasitoids host egg) are investigated. Studies have been conducted within a 25+1°C temperature % 60-70 well proportioned humidity and 16 hours light 8 hours dark periods. In conclusion of the carried observatons, low temperature and storing period have an effect on the development period of the stored parasitized Ephestia kuehniella eggs, burst rate, mature female parasitoids lifetime, the number of the parasitized eggs and blackening of the parasitized eggs. Although the data obtained from the studied biological characteristics are very close to each other, the performance has been monitored high in storing +8°C temperature compared to 0 and +4°C temperatures. A fall has been observed in all of the biological characteristics when the period of storing is extended. The highest performance is identified in first week at the all three temperature degree.