Yığma tipi yapıların performanslarının ortam titreşim etkisi altında aletsel ve hesaplamalara göre değerlendirilmesi
Evaluation performance of masonry type structures according to instrumental and calculations under the influence of environment vibration
- Tez No: 420723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BİKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yığma yapı, sismik performans, ortam titreşimi, MASS, 3MURI, Masonry structure, Seismic performance, ambient vibration MASS, 3MURI
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ülkemizde bugünlerde yapı tipi betonarme yapılar kullanılıyor olmasına rağmen ülkemizin yapı stokuna bakıldığında geleneksel yapı tipinin yığma tipi yapıların olduğu görülmektedir. Yığma yapılar; harç ile birbirine bağlanan taş, tuğla veya beton briketlerden oluşur. Bu nedenle yapı elamanları süreklilik gösteremezler ve yükler altında gerçek davranışlarını sayısal yöntemlerle ortaya çıkarmak zordur. Bu nedenle deneysel çalışmalar yapmak gereklidir. Bu çalışmada, Antakya bölgesindeki genel yığma yapı stokunu temsil edebilecek şekilde seçilen 11 adet yığma yapının aletsel veriler ile elde edilen dinamik davranış parametrelerine bağlı olarak model düzeltmeleri yapıldıktan sonra sismik performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılar titreşim deney sonuçları dikkate alınarak model kalibrasyonu yapılmış ve doğrusal olmayan statik hesaplamalara olanak veren MASS ve 3MURI analiz programı ile analizleri yapılmıştır. Çalışmada ulaşılan sonuçlar ışığında, yapıların deprem etkisi altındaki davranışları daha gerçekçi bir şekilde belirlenmiş ve Antakya genelindeki yığma yapıların olası bir senaryo depremde nasıl bir hasar dağılımı ortaya çıkaracağına ilişkin yapılacak olan çalışmaya veri hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Type of structure in our country despite the fact that is made of reinforced concrete in these days, considering the building stock in our country, it is observed that traditional structure type is masonry type structures. Masonry structures; forms linked together by mortar stone, bricks or concrete blocks.Therefore elements of structures can't demonstrate continuity and it is difficult to reveal their real behavior with numerical methods under loads. So experimental work is required. In this study, it was aimed to determine the seismic performance after model adjustments of 11 selected masonry structures which are representative of the general masonry building stock in Antakya region, with obtained instrumental data depending on dynamic behaviour parameters. Considering the vibration test results, model calibration of structures and their analysis was done with MASS and 3MURI analysis programmes which are allow to non linear static calculations. In the light of obtained results in this study, behaviour of structures under influence of earthquake are determined more realistic and throughout Antakya masonry structures, data was prepared to a study that performs how a damage distribution will reveal with a possible scenario earthquake.