OECD ülkelerinde kadın istihdamı: Seçilmiş ülkeler üzerine bir inceleme
Women's employment in OECD countries: An examination on selected countries
- Tez No: 983316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE IŞIL ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kadın iş gücü, OECD ülkeleri, Women labour force, OECD countries
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
BBu çalışma, OECD ülkelerinde kadın istihdamını ve politika uygulamalarını farklı sosyoekonomik yapılara sahip altı ülke örneği üzerinden karşılaştırmalı olarak irdelemektedir. İnceleme kapsamına İsveç, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İtalya ve Türkiye alınmış; bu ülkelerde kadınların işgücüne katılım oranları, istihdam düzeyleri, işsizlik oranları, ücret eşitsizliği ve kayıt dışı istihdam gibi temel göstergeler toplumsal cinsiyet perspektifinden değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, kadın istihdam oranlarının ülkelerin refah rejimleri, kadınların eğitim düzeyleri, ülkelerdeki aile ve bakım politikaları ile kültürel normlardan güçlü biçimde etkilendiğini ortaya koymaktadır. İsveç ve Hollanda'da uzun süredir uygulanan kapsamlı sosyal politikalar kadınların işgücüne katılımını desteklerken, Fransa karma refah yapısıyla dengeleyici bir rol sergilemektedir. ABD'de liberal ekonomi modeli kadın istihdamını yüksek tutmakla birlikte, devlet destekli sosyal politikaların sınırlılığı özellikle annelik sonrası kadınların işgücünde sürekliliğini zayıflatmaktadır. İtalya'da geleneksel toplumsal cinsiyetçi rollerin güçlü etkisi, çocuk bakım hizmetlerinin yetersizliği, aile dostu politikaların sınırlılığı ve kadın istihdamına yönelik yetersiz teşvik sistemi kadınların işgücüne katılımını önemli ölçüde düşürmekte, ülkede kadın istihdam oranlarının AB ve OECD ortalamasının altında kalmasına neden olmaktadır. Türkiye incelenen ülkeler arasında kadın istihdam oranlarının en marjinal olduğu ülkedir. Ülkedeki ataerkil kültürel yapı, eğitimdeki eşitsizlikler, iş gücü piyasasındaki ayrımcı uygulamalar, kadının yoğun hane içi sorumlulukları ülkede kadın istihdamını oldukça düşük seviyelerde tutmakta, kadın istihdamına yönelik politikaların yetersizliği ise uzun yıllardır bu alanda gelişme gösterilememesine neden olmaktadır. Çalışmanın sonuçları, kadın istihdamını artırmaya yönelik politikaların ekonomik büyümeye katkı sağlamanın ötesinde, toplumsal eşitliğin ve sosyal refahın güçlenmesi açısından da kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, kadınların işgücü piyasasında daha güçlü bir şekilde yer alabilmesi için eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması, esnek fakat güvenceli çalışma modellerinin geliştirilmesi, ayrımcılıkla mücadele eden yasal düzenlemelerin ve kadın istihdamını yükseltecek kotaların hayata geçirilmesi önem arz etmektedir. Bu tez, kadın istihdamına ilişkin mevcut literatüre katkı sunarken aynı zamanda politika yapıcılar için de karşılaştırmalı bir perspektif ve uygulanabilir öneriler geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines women's employment and policy implementation in OECD countries through a comparative analysis of six countries with different socio-economic structures. Sweden, the Netherlands, the United States, France, Italy and Turkey were included in the scope of the study; key indicators such as women's labour force participation rates, employment levels, unemployment rates, wage inequality and informal employment were assessed from a gender perspective in these countries. The findings reveal that women's employment rates are strongly influenced by countries' welfare regimes, women's educational levels, family and care policies, and cultural norms. While comprehensive social policies implemented for a long time in Sweden and the Netherlands support women's participation in the labour force, France plays a balancing role with its mixed welfare structure. In the United States, the liberal economic model keeps female employment high, but the limited scope of state-supported social policies weakens the continuity of women's participation in the labour force, particularly after motherhood. The strong influence of traditional gender roles in Italy, inadequate childcare services, limited family-friendly policies, and an insufficient incentive system for female employment significantly reduce women's participation in the labour force, causing female employment rates in the country to remain below the EU and OECD averages. Turkey has the lowest female employment rates among the countries examined. The patriarchal cultural structure in the country, inequalities in education, discriminatory practices in the labour market, and women's heavy domestic responsibilities keep female employment at very low levels in the country, while the inadequacy of policies aimed at female employment has prevented progress in this area for many years. The results of the study show that policies aimed at increasing female employment are critical not only for contributing to economic growth but also for strengthening social equality and social welfare. In this context, it is important to ensure equal opportunities in education, expand childcare services, develop flexible but secure working models, implement legal regulations that combat discrimination, and introduce quotas that will increase female employment so that women can participate more strongly in the labour market. This thesis contributes to the existing literature on women's employment while also developing a comparative perspective and actionable recommendations for policymakers.