Türkiye sanat müzeciliğinde internet kanallarının etkin kullanımı
Effective usage of internet channels in Turkey's museums
- Tez No: 607653
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat Müzeleri, İnternet Araçları, Sosyal Medya Kanalları, Ziyaretçi Katılımı, Çağdaş Sanat Müzesi Ziyaretçisi, Modern Art Museum, Internet Channels, Social Media Channels, Audience Engagement, Modern Art Museum Audience
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Gelişen teknolojinin toplum üzerindeki etkisiyle sanat müzeleri de internet ortamında yer alan iletişim araçlarını kullanmaya başlamış ve ilgi çekici web sitesi tasarımlarıyla ziyaretçilerine farklı alanlarda ulaşmanın yollarını aramaya başlamışlardır. Görsel olarak kullanılan teknolojiyi yazıyla birleştirerek kullanmaya çalışan sanat müzeleri, kendilerini çevrimiçi ortamlarda yansıtmanın ve ifade etmenin yollarını aramış ve son zamanlarda özellikle iletişim ve müzecilik çalışmaları alanında kişilerin hayatına giren sosyal medya siteleri ve internet üzerinde yer alan video kanallarını etkin kullanma yolları bulmuşlardır. İnterneti kullanarak, ziyaretçinin katılımını ve müzeleri deneyimlemesi için daha etkin eğitim ve bilgilendirme imkanları yaratmışlardır. Bu araştırmada, son yıllarda süregelen sosyal medya ve internet tecrübesinin yayılması ortaya konmuş, bu gelişmelerin sanat müzeciliği kavramına ve anlayışına getirdiği yenilikler saptanarak müze yapılarının organizasyonundaki değişiklikler incelenmiştir. Sanat müzelerinin yeni işlevleri ve sanal ortam araçlarını kullanarak, ziyaretçinin katılımını ve deneyimlerini nasıl daha etkin hale çevirdiği örneklerle incelenmiştir. İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Müze Yönetimi Bölümü, Müze Yönetimi Anabilim Dalı'nda yürütülmüş olan bu Yüksek Lisans Tezi, toplam 3 bölüm ve 150 sayfadan oluşmaktadır. Birinci bölümde; çağdaş sana müzeleri ve izleyici etkisine, ikinci bölümde internet ortamının sanat müzelerindeki yeri ve önemine değinilmiştir. İkinci bölümde aynı zamanda, dünyanın en çok gezilen 3 çağdaş sanat müzesinin örnekleri iv incelenmiş. Bununla birlikte Türkiye çağdaş sanat müzeleri örnekleri de incelenmiştir. Üçüncü bölümde de araştırmanın amacı saptanmış ve dünyada en çok ziyaret edilen çağdaş sanat müzeleriyle Türkiye müzeleri karşılaştırılmıştır ve son olarak da çağdaş sanat müzelerinde ziyaretçi katılımının internet kanalları kullanılarak nasıl daha çok ziyaretçi çekebileceğine dair kişisel görüş ve yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With developments in technology and its effects on society, art museums started to use Internet channels more actively. They have designed attractive web sites and use Internet channels such as social media platforms more effectively. They started to combine visual and written language and searched ways to express themselves on the Internet and online platforms in the best way they can. This trend has given a new way of communication and museum institutions have integrated video channels, social media channels and all kinds of online channels to museum studies as a tool of communication. On the other hand, they have discovered new ways to engage audience to museum exhibitions and raise awareness in modern and contemporary art. As result, they started to use Internet channels to encourage audience engagement and opened a new dimension for audience to ameliorate museum experience. In this thesis, the main research focused on the social media and Internet channels experience that affected museum studies in recent years and how these channels and trends have affected museum organizations in terms of audience engagement. I have analyzed how art museums increased the audience engagement with Internet channels with specific content examples. In this context this study is divided into three parts.In the first part, I have evaluated modern art museums and audience relation and it's importance in understanding contemporary art. In the second part, I have focused on the importance of internet channels in art museums and how museum management have affected by the usage of these channels. In the third part, I have analyzed the examples from world and Turkey modern art museums and in the conclusion part I have emphasized my thoughts on how museums can increase their audience engagement and their relation to audience through using Internet channels effectively.