Konaklama işletmelerinde mobbingin personel devir hızına etkisi:İzmir örneği
The effects of mobbing on labor turnover in the accommodation establishments:İzmir sample
- Tez No: 422384
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmeleri, Mobbing, Mobbingin Etkileri, Personel Devir Hızı, Accomodation Establishment, Mobbing, Effects of Mobbing, Labor Turnover
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Personellerin çalışma hayatlarında karşılarına çıkan en önemli sorunlardan biri olan mobbing; vasıfları üstün personelleri bile bir süre sonra olumsuz yönde etkilemekte ve sonuçları hem işletmeler hem de personeller açısından yıkıcı olabilmektedir. Mobbingin ağır sonuçlarından biri olan işten ayrılmalar tüm işletmelerde olduğu gibi konaklama işletmelerinde de personel devir hızını etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı konaklama işletmelerinde mobbingin personel devir hızına etkisini ortaya koymaktır. Bu bağlamda İzmir kent merkezindeki 5 yıldızlı oteller seçilmiştir. Çalışma Ocak 2016 gibi yaz sezonunun bittiği ve fuar sezonunun başladığı dönemde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, bu dönemde; A, B, C, D, E, F otelde çalışan toplam 318 otel çalışanı oluşturmaktadır. Çalışanlardan anket yöntemi ile toplanan veriler, SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Bu araştırmadan elde edilen veriler sonucunda; literatürün aksine konaklama işletmelerinde mobbingin personel devir hızını arttıran bir faktör olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mobbing is one of the significant problem for staff that they have ever been met in their working life. Thus it starts to affect them in a negative way after a while even if they have outstanding qualities and as a result it can expose devastating outcomes for both staff and the companies. Quiting job is one of the crucial effects of mobbing that affects labor turnover in all companies and also in accommodation establishments. The aim of this study is to indicate the effects of mobbing on labor turnover in the accommodation establishments. In this context the five star hotels have been chosen at the center of town in İzmir. This study has been performed This study has been performed in the low season on January in 2016. The research sample is consist of 318 people of the A, B, C, D, E, F Hotel's staff. The data has been collected by survey method and evaluated by SPSS programme. As a conclusion of this study; the collected data points out that the mobbing isn't a factor of increasing labor turnover in accomodation establishments contrary to the literature.