6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre sendikaların kuruluşu ve organları
Establishment and organs of trade unions according to act no. 6356 Law on Trade Unions and Collective Bargaining Agreements
- Tez No: 422462
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HADİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sendikaların Organları, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Disiplin Kurulu, Organs of the Trade Unions, General Assembly, Executive Board, Board of Auditors, Disciplinary Board
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
07 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Türkiye'de işçi – işveren ilişkileri açısından önemli bir role sahiptir. Bu kanunda özellikle ILO'nun Sözleşmeleri ile uyum sağlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca kanunda sendikaların iç örgütlenmesi ile ilgili ayrıntılı düzenlemelere yer verilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmamızın Kavramsal Çerçeve başlıklı birinci bölümünde çalışmamızla ilgili temel kavramlar ele alınmıştır. Sendikaların Kuruluşu başlıklı ikinci bölümünde ise sendikaların kuruluş sistemleri, Türkiye'de kabul edilen kuruluş sistemi, kuruluşa hâkim olan ilkeler, sendika kurucularında aranan şartlar ve sendikaların tüzel kişilik kazanması hakkında açıklamalara yer verilmiştir. Çalışmamızın esasını oluşturan Sendikaların Organları başlıklı üçüncü bölümde ise sendikaların zorunlu organları olan genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun sistematiğine uygun bir şekilde, spesifik örneklerle ve alternatif görüşler sunularak, öğreti ve Yargıtay kararları ışığında derinlemesine incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde son olarak ihtiyari organlara yer verilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Act No. 6356 Law On Trade Unıons And Collectıve Bargaining Agreements come into force by publishing Official Gazette on 07 November 2012, has very important role on relation between employer and employee in Turkey. This law has tried to ensure especially compliance with ILO Conventions. In addition, the fairly detailed regulations are given the law relating to the internal organization of trade unions. Our study consists of three parts and basic concepts are discussed in the first part of our study, titled Conceptual Framework. In the second part entitled Establishment of Trade Unions, the establishment system of the trade unions, accepted enterprising systems in Turkey, prevailing principles, the required qualifications of trade union founders and explanations about the acquisition of legal entity status are given. As a basis for our study, in the third part entitled Organs of Trade Unions, compulsory organs of trade unions such as general assembly, the board, supervisory board and disciplinary committee have been scrutinized according to system of Act. No. 6356 Law on Trade Unions and Collective Bargaining Agreements, with specific examples and presenting alternative opinions, teachings and in consideration of Supreme Court decisions. The study has been completed by including intenionally organs in the third part.