AB'ye aday Türkiye'de çevre ve sağlık bütünleşik siyaseti için bir model önerisi
An integrated policy model proposal on environmental health for Turkey which is a European Union candidate country
  1. Tez No: 422544
  2. Yazar: SONER AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Sağlık siyaseti, AB'ye adaylık, EHAP, ÇevreSağlık Bütünleşik Politikaları, Environmental health politics, Negotiation for EU membership, EHAP, EU Environment-Health Policies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 653
Özet
Avrupa Birliği daimi gündeminde yer alan bütünleşik politika talep ve uygulamaları aday ülke statüsündeki Türkiye için de önem arz etmektedir. Bütünleşik politika önerileri arasında; çevre ve sağlık bütünleşik siyasetini temel alan politika modeli ise getirdiği yenilikçi yaklaşımla ayrı bir önem taşımaktadır. Tez çalışması kapsamında Avrupa Birliği'nde çevre sağlık eylem planı (EHAP) ile önerilen çevre sağlık bütünleşik siyasetinin temelleri anlatılmış olup, böylesi bir modelin hem çevre hem de sağlık dallarında daha etkin olup olmadığı Türkiye için sorgulanmıştır. Ayrıca; Türkiye çevresel sağlık politikaları ve Avrupa Birliği güncel sağlık ve çevre bütünleşik siyasası arasındaki farklar ortaya çıkarıldıktan sonra, bütünlemeci çevre-sağlığı ortak siyasetinin etkinliği panel veri analizi ile ispat edilmeye çalışılmıştır. Akabinde; EHAP uyumlu bir ulusal uygulama ölçeği geliştirilerek Türkiye için model önerisine gidilmiştir
Özet (Çeviri)
Demands and practices on integrated policies which are among the continuous agenda topics have importance for Turkey which is an European Union candidate country. As an alternative integrated policy suggestion, the policy model which is on environment and health integration will be of capital importance, because of its receptive side. The basics of environmental health integrated policy which was given in Firstly, European Union Environment Health Action Plan (EHAP) was discussed within the scope of this thesis study, and then the effectiveness of such a model was questioned for both environmental and health branches in Turkish scale. Moreover, the difference between Turkish experience on environmental health and the EU environment-health integrated approach was explained, and the effectiveness of the latter was proved via panel data analysis. An applicatory national praxis model was also suggested for Turkey, being consonant with EHAP