Femur cisim kırıklarında kilitli intramedüller çivileme sonuçlarımız
Our interlocking intramedullary nailing practices for femaral shaft fractures
- Tez No: 422783
- Danışmanlar: DR. KEMAL ÖZKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: femur diafiz, kilitli intramedüller çivileme, thoresen skalası, femur diaphysis, locking intramedullary nailing, thoresen scala
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Femur Cisim Kırıklarında Kilitli İntramedüller Çivileme Sonuçlarımız Amaç: Bu çalışmamızın amacı femur orta diafiz kırıklarında uygulanan kilitli intamedüller çivileme tedavisinin radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarını literatürle tartışmaktır. Materyal ve Metod: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde nisan 2011 ile mart 2015 yılları arasında femur orta diadiz kırığı teşhisiyle kilitli intramedüller çivi ile tedavi edilen hastaların, reprospektif olarak takipleri sonunda elde edilen bulgular değerlendirildi. Bulgular: Bu olguların 17'si erkek, 4'ü kadındı. Yaş ortalaması 29.9 idi (14-78). Bu olgular ortalama 7.1 günde opere edildi ve ortalama 21.6 ay takip edildi (7-51). Kırıkların %76'sı trafik kazası sonucu oluşmuştu ve 3'ü açık kırıktı. Diğer 18'i kapalı kırıktı. Hastalar, Thoresen kriterlerine göre değerlendirildiklerinde 7 (%33) hasta mükemmel, 10(%47) hasta iyi ve 4(%20) hasta orta kriterde idi. Takibi tamamlanan 19 hastanın ortalama kaynama süresi 5.3 ay idi. 2 hastada kaynamama tespit edildi ve revizyona gidildi. Hiçbir hastada sinir felci, osteomiyelit, klinik problem yaratacak heterotropik ossifikasyon, tespit materyali yetmezliği görülmedi. Sonuç: Yüksek başarı oranları ve komplikasyon oranlarının düşüklüğü nedeni ile femur orta diafiz kırıklarının tedavisinde antegrad kilitli intramedüller çivilemenin uygun bir endikasyon olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Our Interlocking Intramedullary Nailing Practices for Femaral shaft Fractures Purpose: The aim of this work is to discuss with the literature the radiological and functional results of interlocking intramedullary nailing practices for fe moral shaft fractures. Material and Method: This research was carried out in Orthopedics and Traumatology Department of İzmir Atatürk Training and Research Hospital between April 2011 and March 2015. In this research, we studied on the patients who had femoral shaft fractures and who were treated by interlocking intramedullary nailing. After this treatmet, we observed the patients retrospectively and evaluated the results. 17 of these cases were male and 4 of them were female. The mean age of cases was 29.9 (14-78). These cases were operated on average 7.1 days and mean follow-up was 21.6 months (7-51). 76% of the fractures were formed as a result of traffic accidents. 3 of them were open and 18 of them were closed fractures. Results: The results were evaluated according to Thoresencriteria. According to this evaluation system, results in 7 (%33) patients were excellent, in 10 (%47) patients were good and in remaining 4 (%20) patients were moderate. The average union time for the followed 19 patients was 5.3 months. We observed nonunion in two cases and they were overhauled. None of the patients had nervepalsies, osteomyelitis, heterotropicossification leading to clinical problems or fixation failure. Conclusion: As a conclusion, because of high success rates and low complication rates, the antegrade interlocking intramedullary nailing in adult femoral shaft fractures is an appropriate indication.