Bozulmuş açlık glukozu ve bozulmuş glukoz toleransı olan olgularda görsel uyarılmış potansiyellerle görme yollarının değerlendirilmesi
Evaluation of visual pathways using visual evoked potentials in the subjects with impaired fasting glucose and impaired glucose tolerance
  1. Tez No: 422885
  2. Yazar: TUĞBA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ SELÇUKİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Bozulmuş açlık glukozu, Bozulmuş glukoz toleransı, Vizüel Evoked Potansiyel, prediyabet
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Prediyabetik dönem (bozulmuş glukoz toleransı ve bozulmuş açlık glukozu) diyabet öncesi dönem olarak tanımlanan önemli bir klinik tablodur. Bu çalışmada amaç herhangi bir yakınması olmayan ve laboratuar testlerinde bozulmuş açlık glukozu ve bozulmuş glukoz toleransı tanısı alan olgularda retinopati gelişip gelişmediğini ve VEP ile retina ganglion hücrelerinde hasar gelişip gelişmediğini değerlendirmektir. Dolayısı ile VEP'te değişiklik olup olmadığının, değişiklik oluyorsa prediyabetik hastalarda retinopati gelişimi açısından prediktif değer olarak kullanılıp kullanılamayacağı, retinopati mekanizmasına ışık tutup tutmayacağının araştırılması amaçlanmıştır. Prospektif olarak gerçekleştirilen bu çalışma Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Nöroloji ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniklerinde bozulmuş açlık glukozu (BAG ) ve bozulmuş glukoz toleransı (BGT) tanısı konmuş toplam 60 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Bu çalışmada iki hasta ve bir kontrol grubu oluşturuldu. Hasta gruplarından BAG grubunda 30 hasta (21 kadın, 9 erkek) ve BGT grubunda 30 hasta (23 kadın, 7 erkek) yer aldı. Toplam prediyabet hasta grubunda 60 hasta (44 kadın, 16 erkek) yer aldı. Kontrol grubunda yaş ve cinsiyet faktörünü ortadan kaldıracak şekilde toplam 44 kadın, 16 erkekten oluşmaktaydı. Tüm grupların ayrıntılı öyküsü alındı, fizik ve göz muayenesi (görme keskinliği ve göz dibi bakısı) yapıldı. Ardından prediyabetik hasta gruplarına retinopati gelişimi açısından VEP yapıldı. Biz çalışmamızda herhangi bir göz şikâyeti olmayan yeni tanı almış BGT 'li olgularda VEP'de P100 latans değerlerinde uzama saptadık. Yaptığımız elektrofizyolojik çalışmalar ile prediyabet dönemde de retinopati varlığını belirlemede VEP'in prediktif değer olarak kullanılabileceğini belirledik.
Özet (Çeviri)
Pre-diabetic stage (impaired glucose tolerance and impaired fasting glucose) is an important clinical presentation defined as pre-diabetic period. Aim of the present study was to evaluate whether retinopathy developed in the patients with impaired fasting glucose and impaired glucose tolerance in the laboratory test without any symptom and whether injury occurs in the retinal ganglion cells using patterned visual evoked potentials. Thus, it was aimed to investigate whether alterations occurred in visual evoked potentials, if alterations occurred whether they could be used as predictor for development of retinopathy in the pre-diabetic patients and whether they could clarify mechanism of retinopathy. This prospective study was conducted on 60 patients presenting to Neurology and Endocrinology and Metabolic Diseases polyclinic of Hospital of Celal Bayar University with impaired fasting glucose and impaired glucose tolerance. In the present study, two groups of patients and one control group was created. In the groups of patients, the group of impaired fasting glucose (IFA) included 30 patients (21 women, 9 men) and the group of impaired glucose tolerance (IGT) included 30 patients (23 women, 7 men). The total pre-diabetic patient group included 60 patients (44 women, 16 men). To eliminate the age and gender factor the control group consisted of 44 women and 16 men. All groups gave detailed history and underwent physical and ophthalmological examination (visual acuity and funduscopic exam). Then, pre-diabetic patient group underwent examination with visual evoked potentials for detection of development of retinopathy. In the present study, we found increases in latency of P100 in visual evoked potentials in the patients with newly diagnosed IGT without any ophthalmological symptom. By the means of electrophysiological studies, we found that visual evoked potential might be used with predictive value in determining presence of retinopathy in the pre-diabetic stage