Being another or the other: The professional identity development of alternatively certified English Language Teachers
Bir diğeri ya da öteki olmak: Alternatif öğretmenlik sertifikasına sahip İngilizce Öğretmenlerinin mesleki kimlik gelişimi
- Tez No: 423320
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR YİĞİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: mesleki kimlik gelişimi, pedagojik formasyon, İngilizce öğretmenleri, İngiliz dili eğitimi, kimlik müzakeresi, professional identity development, identity negotiation, alternatively certified English language teachers, pedagogical formation, English language education
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü-Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
İngilizce öğretmenlerinin mesleki kimlik gelişimi son yıllarda alandaki birçok araştırmacının dikkatini çekmiştir (örneğin, Abednia, 2012; Borg 2011; Cohen, 2010; Ghasedi & Zareee, 2014; Gu, 2013 Phipps & Borg, 2009; Thomas & Beauchamp, 2011; Virta, 2015). Bu ve benzer çalışmaların İngilizce öğretmenliği mezunu öğretmenler üzerine odaklandıkları görülmüştür. Fakat Türkiye'de İngilizce öğretmenliği bölümü mezunu olmamasına rağmen alternatif öğretmenlik sertifikasına sahip İngiliz/Amerikan dili ve edebiyatı, çeviri bilim ve dilbilim bölümü mezunu olan öğretmenler (ALİNG) bulunmaktadırlar ve İngiliz dili öğretimi alanında bu öğretmenlerin mesleki kimlik gelişimi üzerine yapılan çalışmalar bakımından eksiklikler bulunmaktadır. Bu yüzden bu çalışma ALİNG'lerin mesleki kimliklerini etkileyen faktörleri tanımlamayı ve daha yakından anlamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın başka bir amacı da bu gruptaki öğretmenlerin üstelendiği rolleri araştırmak ve bu roller ile kimliklerini nasıl müzakere ettiklerini araştırıp anlamaktır. Bunlara ek olarak, araştırmada bu öğretmenlerin İngilizce öğretimine yönelik inançları ile gerçek davranışları ve yaptıkları arasındaki ilişkinin de ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Çalışmada 12 katılımcı yer almıştır ve çalışma için gerekli veri 15 haftalık bir akademik dönem içerisinde öz değerlendirme yazıları, yarı-yapılandırılmış mülakatlar, sınıf içi gözlemler ve grup mülakatı aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular ALİNG'lerin mesleki kimlik gelişimlerinin iç ve dış olmak üzere iki ana etken grubundan etkilendiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, bu öğretmenlerin mesleki kimliklerini etkileyen birçok farklı rol üstlendikleri ve bu roller ile kimliklerini müzakere etmek için dört ana yol kullandıkları belirlenmiştir. Bu yollar uyum sağlama, arabuluculuk, feragat etme ve uzlaşmadır. Son olarak, çalışma sonucunda katılımcıların dil öğretimine yönelik inançları ile gerçek davranışları ve yaptıkları arasında uyuşmazlıklar gözlenmiştir. Fakat bu uyuşmazlıkların mesleki kimlik gelişimlerine engelleyici değil katkı sağlayıcı oldukları ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The professional identity (development) as well as identity negotiation of English language teachers has in the recent years attracted the attention of many researchers (e.g. Abednia, 2012; Borg 2011; Cohen, 2010; Ghasedi & Zareee, 2014; Gu, 2013 Phipps & Borg, 2009; Thomas & Beauchamp, 2011; Virta, 2015). However, such studies mostly focused on the professional identity development of teachers coming from pre-service English language teaching programs. Considering that there are also alternatively certified English language teachers (ACELTs) in Turkey, who are not graduates of such programs, but of other related departments such as English/American language and literature, translation studies and linguistics, there seems to be an immediate gap in the field as to studies carried out on the professional identity (development) of ACELTs. In an attempt to address this gap in the literature, the present study is concerned with describing and understanding the factors that affect the professional identity development of ACELTs. More specifically, it also aims to investigate the roles assumed by English language teachers with alternative teaching certificates, and to explore in what ways they negotiate their identities and roles. Moreover, the present study intends to explore the relationship between the stated ideas and actual practices of ACELTs as a part of their professional identity development. This study adopts qualitative research methodology. 12 participants took part in the present study. The data were collected via reflection journals, in-class observations, semi-structured interviews and a focus group interview. The study was conducted at School of Foreign Languages of Middle East Technical University, Northern Cyprus Campus. Findings revealed that there are external and internal factors that are influential in the professional identity development of ACELTs. Results also indicated that ACELTs assume a variety of roles which also affect their professional identity (development). In addition, ACELTs were found to adopt four main strategies to negotiate their identities and roles which are adapting, mediating, surrendering and compromising. Finally, the study disclosed divergences between the stated beliefs and observed practices of ACELTs, However, such divergences were regarded as constructive rather than obstructive in terms of their professional identity development.