An examination of financial regionalism in East Asia through new regionalism approach
Doğu Asya'da finansal bölgeselciliğin yeni bölgeselcilik yaklaşımı ile bir incelemesi
- Tez No: 423331
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YONCA ÖZDEMİR GÜRŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğu Asya, Finansal Bölgeselcilik, Yeni Bölgeselcilik Yaklaşımı, East Asia, Financial Regionalism, New Regionalism Approach
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü-Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tez, Doğu Asya'da 1997-98 Asya Finansal Krizi'nden sonra gerçekleşen Doğu Asya finansal bölgeselciliğini incelemeyi amaçlar. Krizden sonra, Doğu Asya ülkeleri bölgesel finansal likidite ve finansal gözetim mekanizmalarının oluşturulması ve bölgesel finansal pazarın geliştirilmesi için bir dizi eyleme girişmiştir. İlginç olarak, finansal küreselleşmenin yan etkilerine karşı bir duruş olarak ortaya çıkması rağmen, finansal bölgeselcilik küresel finansal sisteme meydan okumak yerine, ona bağlı olarak gelişmiştir. Ayrıca, finansal bölgeselcilik, bölgesel, küresel ve bölgelerarası dinamiklerce eşzamanlı olarak şekillendirilmiş, çok taraflı ve karmaşık bir süreçtir. Bu tez bu süreci anlatmayı ve açıklamayı amaçlar. Konu üzerinde hâlihazırda var olan yazın, bölgeselciliğin kavramsal ve teorik çerçevesinden konuya yaklaşmadığı için süreci açıklamada yetersizdir. Ayrıca, Doğu Asya'da bölgeselcilik oldukça tartışılan bir konu olmasına rağmen, finansal bölgeselcilik yazında nadiren çalışılan bir konudur. Bu nedenle, bu tez Doğu Asya'da finansal bölgeselciliğin gelişimini Yeni Bölgeselcilik Yaklaşımı ile eleştirel bir şekilde değerlendirmektedir. Bu çalışma, Doğu Asya'da krizden sonra yaşanan finansal bölgeselciliğin, bir yeni bölgeselcilik örneği olduğunu savunur. Dolayısıyla, finansal bölgeselcilik bölgesel, uluslararası ve bölgelerarası dinamiklerin etkileşiminde ve uluslararası finansal sisteme bağlı olarak gelişmiştir. Çalışma finansal küreselleşme döneminde, bölge devletlerinin“devletlerin aşınan gücü”problemiyle karşı karşıya kaldıkları sonucuna varır. Bu sorunla bahşedebilmek için, bölge devletleri, finansal küreselleşmenin yan etkilerine karşı müşterek bölgesel eylem göstermişlerdir. Bu nedenle, Doğu Asya finansal bölgeselciliği, bölgeyi finansal küreselleşmeden izole etmek yerine, bölge devletlerinin bölgesel finansal pazarı küresel finansal pazara uyumlu hale getirmesi şeklinde gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine financial regionalism in East Asia after the Asian Financial Crisis of 1997-98. After the crisis, the East Asian countries got involved in a series of actions in order to form regional liquidity and surveillance mechanisms and to improve regional financial market. Interestingly, despite emerging as a reaction to the side effects of financial globalization, financial regionalism has developed in conjunction with the global financial system, rather than as a challenge to financial globalization. Also, it is multifaceted and complex process which is simultaneously shaped by regional, international and interregional dynamics. This thesis tries to explain these situations. The existing literature on this topic is inadequate to explain the reason of these situations because it does not approach the case with a conceptual and theoretical framework of regionalism. Also, although regionalism in East Asia is a highly debated topic, financial regionalism is a rarely studied topic in the literature. For this reason, the thesis critically assesses the development of financial regionalism in East Asia through the New Regionalism Approach. This study claims that the East Asian financial regionalism experienced after the crisis is an example of new regionalism. Hence, it developed in the interplay between regional, international and interregional dynamics and in conjunction with international financial system. It concludes that in the age of financial globalization, regional states are faced with the problem of“eroding power of state”. In order to deal with this problem, they showed a collective regional action towards side effects of financial globalization. Therefore, the East Asian financial regionalism progresses in a way that regional states harmonize their regional financial market with global financial market, rather than isolating the region from financial globalization.