Etnikleşen yoksulluk: Çingeneler/romanlar örneği
Ethnicization of poverty: The case of gypsies/roma
- Tez No: 423576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA BUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: etnisite, yoksulluk, Çingene/Roman, etnikleşen yoksulluk, ethnicity, poverty, Gypsies/Roma, ethnicization of poverty
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Yoksulluğun ortaya çıkmasında ve derinleşmesinde pek çok etken bulunmaktadır. Çalışma bu etkenlerden etnisiteye odaklanarak etnisite ve yoksulluk arasındaki ilişkinin boyutlarını Çingene/Romanlar üzerinden irdelemiştir. Bu bağlamda yoksulluk, 'etnikleşen yoksulluk' kavramsallaştırması etrafında ele alınmış; etnisite faktörünün yoksulluğu nasıl farklılaştırdığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Nitel bir araştırma deseni ile kurgulanan bu çalışma, kendi anlatılarından hareketle Çingene/Romanların yoksulluk deneyimlerini anlamayı ve görünür kılmayı amaçlamıştır. Araştırma verileri, Çingene/Romanların yoğunlukla yaşadığı yer olması bakımından araştırma sahası olarak seçilen Ankara Altındağ ilçesine bağlı Kale Mahallesinde, 13 Çingene/Roman katılımcı ile yapılan derinlemesine ve informel görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde Çingene/Roman katılımcıların yoksulluğa ilişkin bakış açılarının anlaşılması, Çingene/Roman ve yoksul olmak arasında kurdukları bağlantının görülebilmesi amacıyla betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışma etnisite ve yoksulluk arasındaki sıkı bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Etnisite, Çingene/Roman yoksulluğunu hem ortaya çıkartan hem de derinleştiren başat bir unsurdur. Zira etnisite Çingene/Romanlara yönelik önyargılar, kalıpyargılar ve damgalamanın en önemli nedeni olarak durmaktadır. Tüm bunlar Çingene/Romanların en başta barınma, eğitim, istihdam ve sağlık gibi toplumsal alanlarda etnik ayrımcılık ve ayrımcılıkla beslenen dışlanmaya maruz kalmaları sonucunu doğurmaktadır. Bu nedenle Çingene/Romanların yaşadıkları yoksulluk kronik hale gelerek iç içe sorunların geçtiği 'etnikleşen yoksulluk döngüsü' oluşmaktadır. Bu döngünün kırılması için çalışma, Çingene/Romanların yaşadığı yoksulluğun, yüzeysel bir bakıştan öte derinlikli analiz edilmesini ve buradan hareketle sosyal politikalar oluşturulması gerekliliğinin aciliyetini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
There are many factors affecting the emergence and the deepening of the poverty. This study examines the dimensions of the relations between ethnicity and poverty in the case of Gypsies/Roma people by focusing on ethnicity as one of the factors. In this context, the poverty within the scope of the conceptualization“ethnicization of poverty”was evaluated and tried to elucidate how the ethnicity as a factor differentiate the poverty. This study, which was designed with a qualitative pattern, had the objective to clarify the experience of the Gypsies/Roma about poverty, based on their own narration and to make it visible. Research data has been collected from in-depth and informal interviews made with 13 Gypsies/Romani participants in Kale neighborhood located in the Altındağ district, Ankara which is chosen as a research field for being mostly populated by Gypsies/Roma people. In the analysis of the study data, in order to elucidate the point of view of the Gypsies/Roma participants about poverty and to understand the relationship which they build between being a Gypsies/Roma and being poor, a descriptive analysis technique was utilized. This study has revealed that there is a strong connection between ethnicity and poverty. Ethnicity is a dominant factor both creating and deepening Gypsies/Roma poverty. Therefore, the poverty of the Gypsies/Roma became chronic and created“circle of ethnicized poverty”with interlaced problems. In order to break this cycle the urgent necessity of an in-depth analysis of the poverty affecting the Gypsies/Roma beyond a superficial glance and starting from this point also the urgent necessity of a constitution of the social policies were emphasized in the study.