λ- dizi uzayları
λ- sequence spaces
- Tez No: 423822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: 𝜆− dizi uzayı, izomorfizm, 𝛽- ve 𝛾- dualleri, matris dönüşümleri, 𝜆− sequence space, isomorphizm, 𝛽- and 𝛾- duals, matrix transformations
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
'𝜆- dizi uzayları' isimli bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde literatür özeti verilerek çalışmanın amacı açıklandı. İkinci bölümde, sonraki bölümlerde kullanılacak olan temel tanım ve teoremler verildi. Üçüncü bölümde, 𝜆- yakınsak ve sınırlı diziler kavramı ile ℓ∞ 𝜆, 𝑐𝜆 ve 𝑐0𝜆 dizi uzayları tanıtıldı. Bu uzaylar arasındaki kapsama bağıntıları, 𝛼−,𝛽−ve γ− dualleri ve bazı matris dönüşümleri verildi. Dördüncü bölümde, mutlak olmayan tipten ℓ𝑝𝜆 dizi uzayı takdim edildi ve ℓ𝑝 ile lineer olarak izomorfik olduğu gösterildi. ℓ𝑝𝜆 uzayının Schauder bazı inşa edildi. Son olarak bu uzayın dualleri belirlendi ve bazı matris sınıfları karakterize edildi. Beşinci bölümde ise mutlak olmayan tipten paranormlu ℓ∞(𝜆,𝑝) ,𝑐(𝜆,𝑝) ve 𝑐0(𝜆,𝑝) dizi uzayları tanıtıldı. Ayrıca, bu uzaylar arasındaki bazı kapsama bağıntıları, dualleri ve matris dönüşümleri verildi.
Özet (Çeviri)
This thesis study called“𝜆 – sequence spaces”consists of five parts. In the first part, the main aim of the study is explained by being given the summary of literature. In the second part, basic definitions and theorems that are going to be used in the following parts have been given. In the third part , ℓ∞ 𝜆, 𝑐𝜆 and 𝑐0𝜆 spaces with 𝜆 – convergent and bounded sequences concept was defined. Inclusion relations among these spaces, the 𝛼−,𝛽−,γ− duals and some matrix transformations were given. In the fourth part, the sequence space ℓ𝑝𝜆 of non- absolute type was presented. and proved that the spaces ℓ𝑝𝜆 and ℓ𝑝 are linearly isomorphic. The Schauder basis for the space ℓ𝑝𝜆 was constructed. Finally, the duals of this space was determined and some matrix classes have been characterized. In the fifth part, paranormed ℓ∞(𝜆,𝑝) ,𝑐(𝜆,𝑝) and 𝑐0(𝜆,𝑝) sequence spaces of non-absolute type was defined. Furthermore, some inclusion relations between these spaces, the duals and some matrix transformations were given.