Effect of aspect ratio AlB2 flakes on mechanical and physical properties of aluminium boron alloys
Alüminyum bor alaşımlarının mekanik ve fiziksel özelliklerine AlB2 partikülleri aspekt oranlarının etkisi
  1. Tez No: 423893
  2. Yazar: MUHAMMED PAKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECİP FAZIL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: AlB2 Parçacıkları, Bor, Aspekt Oranı, Al-B Alaşımı, Mikroyapı, AlB2 Flakes, Boron, Aspect Ratio, Al-B Alloy, Microstructure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, farklı aspekt oranlarına (boy/en) sahip AlB2 parçacıklı Al-B alaşımları üretildi. Bu araştırmanın temel amacı, AlB2 parçacıklarının aspekt oranlarının Al-B alaşımlarının mekanik ve fiziksel özellikleri üzerindeki etkisini incelemekti. AlB2 bileşiği elde etmek için ağılıkça % 10 miktarında toz şeklindeki boraks kristalleri (Na2B4O7.10H2O), Al-B faz diyagramında peritektik sıcaklık olan 1000oC'de eritilmiş alüminyum içerisine ilave edilerek fırın içerisinde 45 dakika boyunca bekletilmiştir. Elde edilen Al-B alaşımları suda, havada ve fırın içerisinde soğutuldu. Farklı aspekt oranlarına sahip parçacıklar elde etmek için 550oC'de Al-B alaşımları fırın içerisinde sırasıyla 5, 15, 30, 50 ve 70 saat farklı sürelerde bekletilerek ısıl işlem uygulandı. Mikroskop kullanılarak Al-B alaşımlarının mikro yapıları gözlemlendi ve AlB2 parçacıklarının aspekt oranları ölçüldü. Elde edilen alaşımlara çekme, sertlik, darbe gibi mekanik ve elektrik iletkenliği ölçümü gibi fiziksel testler uygulandı. 15 saat boyunca ısıl işlem uygulanan alaşımlarda, ısıl işlem uygulanmayanlara göre sertliklerinde %14.5, gerilme mukavemetlerinde %16, darbe enerjilerinde %19 ve elektrik iletkenliklerde artış elde edildi. Ayrıca alüminyum matris içerisine takviye edilen AlB2 parçacıkları taramalı elektron mikroskobuyla incelendi.
Özet (Çeviri)
In this study, cast Al-B alloys which have different aspect ratio (length/width) AlB2 flakes were produced. The main objective of this investigation was to explore effect of aspect ratio AlB2 flakes on the mechanical and physical properties of the cast Al-B alloys. Borax powders (Na2B4O7.10H2O) wt. 10% was added to molten aluminium at 1000°C which is the peritectic temperature on Al-B phase diagram by holding in the furnace during 45 minutes to fabricate AlB2 compounds. The cast Al-B alloys were cooled in water, air and furnace. Heat treatment was applied to cast Al-B alloys by heating in the furnace at 550°C with different holding times 5h, 15h, 30h, 50h and 70h to acquire different aspect ratio particles. Microstructures of Al-B alloys were observed and aspect ratios of the flakes were measured by using microscope. All samples were subjected to mechanical and physical tests such as hardness, tensile, impact and electrical conductivity. As a result of heat treatment for 15 hours, an increase of 14.5% on hardness, an increase of 16% on tensile strength, an increase of 19% on impact energy and an increase on electrical conductivity were obtained in comparison with non-heat treated samples. Reinforced AlB2 particles in aluminium matrices were also observed by using Scanning Electron Microscope.