Design and construction of an innovative helicopter system
Yenilikçi bir helikopter sisteminin tasarım ve imalatı
- Tez No: 423908
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL GÜZELBEY, YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM GÖV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Helikopter, Anti dönme momenti, Kuyruk rotoru, Helikopter Teorileri, Helicopter, Anti-Torque, Tail Rotor, Theories of Helicopter
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezin amacı helikopter rotor sistemini yenilikçi bir yaklaşım ile tekrar tasarlamaktır. Geleneksel helikopter sistemleri yenilendi ve kuyruk rotor sistemi ve kuyruk ortadan kaldırıldı. Helikopterin istikrarlı kalması için gerekli anti dönme momenti farklı sistemler tarafından dengelendi. Bu çalışmanın öncelikli amacı yeni bir helikopter sistemini kuyruk rotoru olmadan yeniden tasarlamaktır. Yeni sistemde helikopterin ana rotoru helikopterin altına yerleştirildi. Helikopter teorilerinden olan pala eleman ve momentum teorilerini kıyaslamak için bazı ölçüm sistemleri kullanıldı. Ölçülen datalar analizler tarafından doğrulandı. Helikopter konsepti tezin sonunda tamamıyla değiştirildi. Ana rotor geleneksel helikopterlerde kullanılandan farklı konumda yerleştirildi. Ana rotorun ürettiği dönme momenti helikopterin yenilikçi tasarımı ile dengelendi. Yeni helikopter sistemi geleneksel helikopter sistemlerine göre daha kompakt ve kararlı hale getirildi. Yeni sistem eski sisteme göre daha hafif hale getirildi. Kuyruk ve kuyruk rotoru kaldırıldığından dolayı aktarma problemleri ortadan kaldırıldı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to redesign the helicopter rotor systems with an innovative approach. The conventional helicopter system is completely regenerated and the tail rotor systems have been removed. The required anti-torque is balanced by alternative systems. In the new system, the main rotor of helicopter is placed under the helicopter. Some measuring systems are used to compare the theories of helicopter design namely, blade element and momentum theory. Measured data are verified by the analysis. The concept of helicopter is completely changed at the end of the thesis. The main rotor is established in a different position from the conventional helicopter. The produced torque by the main rotor is balanced by the innovative design of helicopter. The new helicopter system is more compact and stable than conventional helicopter systems. The new system is lighter. Transmission problems have disappeared due to removable of the tail and the tail rotor.