Ağız içi aparey uygulanan ratlarda farklı dozlarda sistemik timokinon uygulamalarının kondil büyümesi üzerine etkilerinin histomorfometrik yöntem kullanılarak incelenmesi
Evaluation of the condylar growth in rats that with using intra oral appliances under different doses of systemic thymoquinone by using histomorphometric analysis
- Tez No: 424573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORAL SÖKÜCÜ, PROF. DR. NESLİHAN ÜÇÜNCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız içi aparey, Timokinon, Mandibular ilerletme, Mandibular kondil, Histomorfometrik, İntra oral appliances, Thymoquinone, Mandibular advancement, Mandible condyle, Histomorphometric
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Büyüme merkezi olarak da kabul edilen mandibuler kondil, mandibulanın büyüme ve gelişimini arttırabilmektedir. Çeşitli fonksiyonel apareyler kullanılarak yapılan alt çene ilerletmesi sonucu kondil bölgesinde adaptif remodeling meydana gelmektedir. Bu çalışmanın amacı ağız içi apareyle birlikte sistemik timokinon uygulamalarının kondil büyümesi üzerine etkilerinin histomorfometrik yöntem kullanılarak incelenmesidir. Çalışma ağırlıkları 210 ile 240 gr arasında olan toplam 69 adet 6 haftalık erkek Wistar albino rat randomize olarak 9 gruba ayrılmıştır. Grup 0 kontrol grubu, grup 1 sham grubu, grup 2, 3, 4 sırasıyla 5, 10 ve 20 mg/kg timokinon verilen ve aparey taşımayan gruplar, grup 5 sadece aparey taşıyan grup ve grup 6, 7, 8 ise sırasıyla 5, 10 ve 20 mg/kg timokinon uygulanan ve aparey taşıyan gruplardır. Sakrifikasyon sonrası kondilin posteriorunda belirlenen bölgede kıkırdak kalınlıkları ile yeni kemik oluşumu, yeni damar oluşumu ve hücre dansitesi parametreleri histomorfometrik olarak değerlendirilmişlerdir. Histomorfometrik sonuçlarda kontrol grubu ile deney grupları arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Ağız içi aparey uygulaması seçilen parametrelerde asıl etkiyi gösterirken, timokinon doza bağlı olarak bu etkiyi arttırmaktadır. Yeni kemik yapımı en az kontrol grubunda en çok ise ağız içi aparey ile birlikte 20 mg/kg timokinon uygulanan grupta görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The condyle, which is a growth center of our body, can affect growth pattern of mandible. The remodeling on the condyle gives ability to this process. In this study, the condyle was investigated histomorphometrically with using mandibular advanced appliance combined with systemic administration of thymoquinone. The purpose of this study is to observe the affects of these interventions on the condyle. This study constructed randomly with 9 groups totally 69 Wistar albino male rats with the age 6 weeks, between 210 and 240 gram. Group 0 is the control group, group 1 is sham group, group 2,3,4 respectively 5,10,20 mg/kg thymoquinone without using of appliance, group 5 only the functional appliance was used, group 6,7,8 respectively 5,10,20 mg/kg of thymoquinone was used in addition to the mandibular advanced appliance. In a significant region of the posterior part of the condyle the cartilage thickness new vascular formation, new bone formation and new bone density were evaluated by histomorphometric method after sacrification. The results showed that the thymoquinones were increased the main effects obtained from mandibular advancement appliances. Minimum new bone formation were resulted in control group while the maximum new bone formation were observed in a mandibular advancement with administration of 20 mg/kg thymoquinone group.