Presbiakuzi tanılı hastalarda vestibülersistem değerlendirilmesi
Assessment of vestibular system in patients with presbycusis
- Tez No: 632172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN ŞEVİK ELİÇORA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Presbiakuzi, Video Head Impulse Test, Videonistagmografi, Presbycusis, Video Head Impulse Test, Videonistagmography
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Presbiakuzi; yaşa bağlı olarak işitme duyarlılığının ve gürültülü ortamlardaki konuşmaları anlamanın azalması, akustik bilgilerin merkezi işlenmesinin yavaşlaması ve ses kaynaklarının lokalizasyonunun bozulması ile karakterizedir. Yaşa bağlı işitme kaybı, artan mekanik düşmelere ve kas-iskelet sistemi yaralanmasına sebep olabilmektedir. İşitme kayıplı yaşlı erişkinlerin, normal işiten yaşlı erişkinlere göre düşme olasılığı daha fazladır. İşitme kaybının şiddeti, yürüme zorluğu ve uzun kemik kırığı nedeni ile olan acil servise başvuru sayısıyla doğrudan ilişkilidir. Bu ilişki, iç kulakta aynı lokalizasyonda bulunan koklea ve vestibülün disfonksiyonuna bağlı açıklanabilir. Biz bu çalışmamızda; yaşa bağlı işitme kayıplı (presbiakuzili) bireylerde koklea ile birlikte periferik vestibüler sistemin de etkilenip etkilenmediklerini incelemeyi amaçladık. Çalışmamızda Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları polikliğinde, Kasım 2018 ve Mart 2019 tarihleri arasında başvuran 55 yaş üstü bireyler değerlendirmeye alınmıştır. Tüm bireylerden ayrıntılı anamnez alınmış ve tüm bireylere tam bir kulak burun boğaz muayenesi ve nörolojik muayene yapılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin otolojik muayeneleri mikroskop altında gerçekleştirilmiştir. Bu kişilerden aktif baş dönmesi olanlar, daha önce periferik vestibüler hastalık tanısı almış olanlar, rutin kulak burun boğaz muayenesi sonrasında dış, orta ve iç kulak patolojileri saptananlar, santral sinir sistem patolojisi ve nörolojik hastalığı olanlar, ototoksik ilaç kullanımı, travma hikayesi, romatolojik hastalığı olanlar, ptozis ve göz rahatsızlığı olanlar çalışma dışı bırakılmıştır. Ayrıntılı anamnez ile muayene ardından yapılan saf ses odyometrisi, konuşmayı ayırt etme ve timpanometri testlerinden sonra presbiakuzi tanısı alan bireyler hasta grubuna, normal işiten bireyler ise kontrol grubuna dahil edilmiştir. Bu iki grubun vestibüler sistemleri, video head impulse test ve videonistagmografi ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya 20'si hasta grubu (10 erkek, 10 kadın) ve 20'si kontrol grubu (12 erkek, 8 kadın) olmak üzere 40 hasta dahil edilmiştir. Hasta grubunun yaş ortalması 65 iken kontrol grubunun yaş ortalaması 63.2 olarak izlendi. Ortalama yaş 64,1 olarak bulunmuştur. Her iki grup arasında yaş (p= 0,124) ve cinsiyet (p= 0,525) açısından anlamlı fark yoktu. Çalışmamıza katılan bireylerde yapılan video head impulse testlerinde; anlık VOR kazançları tüm kanallar için 1 civarı ve hemen altında izlendi. Presbiakuzili grupta sağ lateral (p=0,04) ve sol lateral (p=0,05) anlık VOR kazanç değerleri kontrol grubuna göre azalmış olduğu izlendi. Hasta grubu ile kontrol grubu arasında sağ anterior, sol posterior, sol anterior ve sol posterior kanal anlık VOR kazançları arasından anlamlı farklılık izlenmedi. Çalışmamıza katılan bireylerde yapılan VNG testlerinin; okülomotor, pozisyonel testleri normal olarak izlendi. Yapılan kalorik testinde; sol soğuk (p= 0,284), sağ soğuk (p=0,786), sol sıcak (p=0,357) ve sağ sıcak (p= 0,745) nistagmus yavaş faz hızı maksimum değeri ortalamalarında iki grup arasında bir fark izlenmedi. Çalışmamızda presbiakuzili grubun video head impulse testinde, lateral kanalların VOR kazançlarında kontrol gruba göre azalma görülmüştür. Bu durum, yaşla beraber olan tüylü hücrelerin kaybı ve vestibüler sinir hücre kaybının; presbiakuzili grupta daha hızlı ve daha fazla olabileceğini düşündürmüştür. Yaşlılarda düşme sonucu oluşabilecek rahatsızlıkların ciddi toplumsal sağlık problemi olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yaşlı popülasyonunda işitme kontrollerinin sık yapılması, erken cihazlanması, vestibüler sistem açısından kontrol muayenelerinin yapılması kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Presbyacusis is characterized by decreased hearing sensitivity and perception of speech in noisy environments, slowing of central processing of acoustic information and deterioration of localization of sound sources. Age-related hearing loss is related to increased mechanical drops and injury to the musculoskeletal system. Older adults with hearing loss are more likely to fall than older adults with normal hearing function. The severity of hearing loss is directly related to the number of admissions to the emergency department due to walking difficulty and long bone fracture. This relationship can be explained by the dysfunction of the cochlea and vestibule, which are located in the same localization in the inner ear. In this study; we aimed to examine whether the peripheral vestibular system and cochlea are affected in individuals with age-related hearing loss. In our study, patients over 55 years of age who were admitted to Bulent Ecevit University Health Practice and Research Hospital Otorhinolaryngology Ambulatory Setting between November 2018 and March 2019 were enrolled. Detailed anamnesis was taken from all individuals and a complete otolaryngological examination and neurological examination were performed in all individuals. Autological examinations of the individuals were performed under a microscope. Individuals who have active dizziness, a diagnosis of peripheral vestibular disease, external, middle and inner ear pathologies after routine otolaryngology examination, central nervous system pathology and neurological diseases, ototoxic drug use, trauma history, rheumatological disease, ptosis and eye discomfort were excluded from the study. Patients were diagnosed with presbyacusis after medical history taken and otologic examination, audiometry, speech discrimination and tympanometry tests are performed and were included in the patient group, individuals with normal hearing were included in the control group. Vestibular systems of these two groups were evaluated by video head impulse test and videonistagmography. We included 20 individuals in patient group (10 men, 10 women) and 20 individuals in control group (12 men, 8 women). The mean age of the patient group was 65, while the mean age of the control group was 63.2. The average age was found to be 64.1. There was no significant difference between the two groups in terms of age (p=0.124) and gender (p=0.525). In the video head impulse tests of individuals who participated in our study; VOR gains were seen around 1 or less for all channels. It was observed that right lateral (p = 0.04) and left lateral (p = 0.05) VOR gain values decreased in the group with presbyacusis compared to the control group. There was no difference between right anterior, left posterior, left anterior and right posterior channels VOR gain values between two groups. The videonystagmography tests were performed in the individuals who participated in our study; oculomotor and positional tests were normal. In the caloric test; there was no difference between the two groups for left cold (p = 0.284), right cold (p = 0.786), left hot (p = 0.357) and right hot (p = 0.745) mean maximum values of nystagmus slow phase velocity. In our study, decreased VOR gain of the lateral channels were seen in the patient group when compared with the control group. This finding suggested that loss of hairy cells and vestibular nerve cells with age may be faster in the patients with presbyacusis when compared with the same age group adults with normal hearing function. Regarding the falls in the elderly individuals is a serious social health problem, we suggest frequent examination of hearing and vestibular system functions, early usage of hearing aids without any delay in these group of patients.