İşitmesi bilateral normal olan tinnituslu bireylerde otoakustik emisyonla kontralateral supresyon mekanizmasının incelenmesi
Analysis on the contralateral suppression mechanism in tinnitus-sufferer individuals with normal bilateral hearing, by means of otoacoustic emission
  1. Tez No: 424729
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Otoakustik Emisyon, Tinnitus, Kontralateral Supresyon, Beyaz Gürültü, Normal İşitme, Otoacoustic Emission, Tinnitus, Contralateral Suppression, Whit Noise, Norm Hearing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Literatürde Medial Olivo Koklear refleks aracılığı ile gerçekleşen kontralateral supresyon ve dış tüylü hücre fonksiyonu organizasyonu ile tinnitus arasındaki ilişki genel olarak çok fazla çalışılmamıştır. Bilateral tinnitus problemi olan normal işitmeye sahip saf ses işitme eşikleri ortalaması 25 dB'den daha iyi ve normal timpanometrik bulgular gösteren 20-50 yaş arası 40 birey toplam 80 kulak çalışma grubu olarak oluşturuldu. Bu gruba 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000, 8000 Hz frekanslarında saf ses odyometrisi ve yüksek frekans odyometrisi, 1000, 1414, 2000, 2828, 4000Hz frekanslarında da TEOAE ölçümleri yapıldı. Supresyon ölçümü kontralateral kulağa beyaz gürültü verilerek yapıldı. Çalışma sonucunda normal işitmeye sahip bilateral tinnituslu bireylerde sağ ve sol kulak için yapılan ölçüm ve geniş band gürültü ile yapılan ölçüm sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (P˂0.05). 38 hastanın sağ kulağında, 39 hastanın sol kulağında supresyon gözlenirken 3 kulakta gözlenmemiştir. Bu grupta yaşın artışı ile supresyon da herhangi bir değişikliğin olup olmadığına bakılmış ve herhangi bir anlamlı fark gözlenmemiştir (P˃0.05). Sonuç olarak; Normal işitmeye sahip bilateral tinnituslu bireylerin değerlendirilen 77 kulağında supresyon gözlenirken 3 kulakta gözlenmemiştir. Bu 3 kulağın santral patoloji açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Yaşın artışından supresyon mekanizması etkilenmemektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between contralateral suppression that takes place via Medial Olivo Cochlear reflex and outer hair cell function organization, and tinnitus has not been studied much in general. Totally 80 ears of 40 individuals between 20-50 years of age, suffering from bilateral tinnitus and with normal hearing, having better than 25 dB pure sound hearing thresholds in average and with normal tympanometric findings were collected as subject group. Pure sound audiometry and high frequency audiometry measurements at the frequencies of 125, 250, 500, 1000, 2000, 4000, 8000 Hz; and TEOAE measurements at the frequencies of 1000, 1414, 2000, 2828, 4000 Hz were carried out on this group. Suppression measurement was performed by giving white noise to contralateral ear. As a result of the study, a statistically significant difference was detected between the measurements of right ear and left ear in the tinnitus-sufferer individuals with normal hearing, and the measurement that was performed by means of broadband noise (P0.05). As a result; while suppression was observed in 77 of the evaluated ears of tinnitus-sufferer individuals with normal hearing, it was not observed in 3 ears. Those 3 ears are required to be evaluated in terms of central pathology. Suppression mechanism is not affected by the increase in age.