Çocuk tibia kırıklarında alçı ile konservatif tedavi titanyum elastik çivi ve ender çivisi ile cerrahi tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması
Treatment of pediatric tibial fractures conservatively versus operatively by titanium elastic nails and ender nails
- Tez No: 424796
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP MEMİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: tibia kırığı, çocuk, konservatif, titanyum elastik çivi, Ender çivisi, tibia fracture, pediatric, conservative, titanium elastic nail, Ender nail
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın amacı konservatif ve titanyum elastik çivi, Ender çivisiyle cerrahi olarak tedavi ettiğimiz çocuk tibia kırıklarının klinik ve radyolojik sonuçlarını retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 4-16 yaş arasında 51 hastanın 51 tibia kırığı konservatif ve cerrahi olarak tedavi edildi. Yaş ortalaması (±SS) 10,00±3,44 (min=4, max=16). Hastaların 39'u (76.5%) erkek, 12'si (23.5%) kızdı. Hastaların 16'sına (33.3%) kapalı redüksiyon uzun bacak alçı ile konservatif tedavi, 35'ine (66.7%) cerrahi tedavi uygulandı. 25 (49%) hastaya titanyum elastik çivi (TEÇ) ile, 10 (19.6%) hastaya Ender çivisiyle cerrahi tedavi uygulandı. Hastaların son kontrollerinde ön-arka ve lateral direkt grafileri ile bacak uzunluk grafileri çekildi. Her iki alt ekstremitenin ön-arka ve lateral direkt grafilerde açılanma (varus/valgus ve veya prokurvatum/rekurvatum deformitesi), kırık kaynama durumu (kaynama, kaynamama, yanlış kaynama) ve dereceleri değerlendirildi. Bacak uzunluk grafisinde her iki alt ekstremitenin uzunluk farkı saptandı. Tibia uzunluk farkı, açısal deformite ve ağrı kategorizasyonu yapıldı. Sonuçlar, Flynn kriterlerine göre değerlendirildi. Bulgular: 2 (3.9%) olgu ilgili ekstremitesinde ağrı olduğunu bildirdi (biri konservatif diğeri cerrahi tedavi edilmişti). Ekstremite uzunluk farkı, 5 (9.8%) tibiada kısalık, 25 (49%) tibiada uzunluk şeklinde idi. Kısalma konservatif grupta (p=0.002), uzama cerrahi grupta (p=0.031) anlamlı bulundu. Koronal planda her iki tedavi yöntemi arasındaki açılanma anlamlı değilken, sagittal planda konservatif tedavide açılanma anlamlı bulundu (p=0.009). Flynn kriterlerine göre hastaların 33'ü (% 64.7) mükemmel, 15'i (% 29.4) iyi ve 3'ü (% 5.9) kötü olarak değerlendirildi. Bu kritere göre tedavi yöntemleri arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Bu çalışma hem konservatif hem de cerrahi tedavi edilen çocuk tibia kırıklarında iyi sonuçlar verdi. Her iki yöntemin sonuçları temelde benzer ve tatmin edici bulundu. Ayrıca TEÇ ve Ender çivisinin klinik ve radyolojik sonuçları arasında anlamlı farklılık bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is retrospectively evaluate the clinical and radiographic outcomes of pediatric tibial fractures after conservative treatment and operative treatment by titanium elastic nails and Ender nails. Materials and Methods: 51 patients with 51 tibia fractures aged between 4-16 years were treated conservatively and operatively. The mean age was (±SS) 10,00±3,44 (min=4, max=16). 39 (76.5%) of patients were male, 12 (23.5%) of patients were female. 16 (33.3%) of patients were treated conservatively with closed reduction and above-knee casting, 35 (66.7%) of patients were treated operatively. 25 (49%) of patients were treated operavitevely by titanium elastic nails (TEN) and 10 (19.6%) of patients were treated by Ender nails. In the last control of patient AP and lateral x-rays with leg length radiographies were taken. In direct AP and lateral x-rays of both lower extremities, varus/valgus, procurvatum/recurvatum deformities were detected if present. Additionally fracture healing (union, nonunion, malunion) was evaluated. Leg length discrepancies were detected in leg length radiographies if present. Patients were categorized according to tibia length differences, angular deformity and pain. The results were evaluated by using the Flynn criteria. Results: 2 (3.9%) patients reported pain in fixed leg (one of them treated conservatively, other treated operatively). Leg length discrepancy was shortening in 5 (9.8%) tibias while lenghenting in 25 (49%) tibias. Shortening was significantly controlled in conservative group (p=0.002) and lenghenting was significantly controlled in operative group (p=0.031). Coronal plane deformity showed no significant difference between both treatment (conservative and operative). Sagittal plane deformity was significantly controlled in operated patients (p=0.009). According to Flynn criteria, 33 cases were excellent (% 64.7), 15 were successful (% 29.4), 3 were poor (% 5.9). There was no significant difference between both treatment according to this criteria Conclusion: This study showed good functional and radiologic outcomes both conservative and operative treatment. Results were essentially the same and either method is a satisfactory choise in pediatric tibia fractures. Also there was no significant difference between clinical and radiological outcomes of TEN and Ender nails.