Isparta il merkezi lise öğrencilerinde olası internet bağımlılığı ile saldırganlık ve empati düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between levels of empathy and aggression with possible internet addiction in high school students in the center of the Isparta province
- Tez No: 424797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM AKTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Empati, ergen, olası internet bağımlılığı, prevalans, saldırganlık, Empathy, adolescent, possible Internet addiction, prevalance, aggression
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada lise öğrencilerinde olası internet bağımlılığı ile ilişkili internet kullanım özelliklerinin saptanması, olası internet bağımlılığı ile empati ve saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve olası internet bağımlılığı prevalansının belirlenmesi amaçlanmıştır. Liselerde okuyan ergenlerde kesitsel analitik tipte bir çalışma planlandı. Sosyoekonomik her düzeyden öğrenciyi kapsayabilmesi için okullar sosyoekonomik düzeylerine göre tabakalanarak her düzeyden küme örnekleme yoluyla bir okul rastgele belirlendi. Öğrencilere İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Temel Empati Ölçeği, Saldırganlık Ölçeği, sosyodemografik veriler ve internet kullanımı ile ilişkili bilgi formu verildi. Olası internet bağımlılığı prevalansı %19,9 olarak saptanmıştır. Olası internet bağımlısı olan ergenlerin olası internet bağımlısı olmayan ergenlere göre evde internet bağlantılarının, haftalık internet kullanım sürelerinin ve saldırganlık düzeylerinin anlamlı oranda daha fazla olduğu saptanmıştır. Her iki grup arasında empati düzeyleri açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Olası internet bağımlısı olan ergenlerin olası internet bağımlısı olmayan ergenlere göre anlamlı oranda daha fazla online oyun amaçlı interneti kullandıkları ve boş zaman aktivitesi olarak en çok interneti tercih ettikleri saptanmıştır. Olası internet bağımlısı olan ergenlerin erken dönemde saptanması, bu ergenleri internete ve online oyunlara yönlendiren sebeplerin değerlendirilmesi, kullanım süresi ve amacı ile ilgili gerekli önlemlerin alınması bu ergenlerin daha fazla sorun yumağı içine çekilmesini önleyebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the characteristics of Internet usage associated with possible Internet addiction, the relationship between levels of empathy and aggression with possible Internet addiction, and the prevalence of possible Internet addiction among high school students.Cross-sectional analytical study was planned on high-school adolescents. In order to cover students from all socioeconomic levels, the schools were stratified according to socioeconomic level, and each school was randomly selected via cluster sampling method. The Internet Addiction Scale, Basic Empathy Scale, Aggression Scale, and Information Form associated with Socio-Demographic Data and Internet Usage were given to the students. The prevalence of possible Internet addiction was found to be 19.9%. Homebased Internet connections, weekly Internet usage time, and high aggression levels were found to be significantly higher in adolescents who are possible Internet addicts than adolescents who are not. No significant difference was found between the two groups in terms of empathy levels. It was determined that adolescents who are possible Internet addicts were significantly more likely to use the Internet for online games than adolescents who are not possible addicts, and also that the Internet was their favorite leisure-time activity. The early detection of adolescents who are possible Internet addicts, evaluation of the causes that lead these adolescents to the Internet and online games, and taking necessary precautions to monitor/control usage time and purpose can prevent these adolescents from being drawn into a web of problems.