Açık kalp ameliyatlarında (koroner arter bypass greft operasyonları) preoperatif/postoperatif ekokardiyografi bulguları ile perikardiyal sıvı ve serumda SCUBE 1 seviyelerinin korelasyonu
Comparison of the correlation of preoperative/postoperative echocardiography findings and perikardiyal fluid and serum SCUBE 1 levels in open heartoperations (coronary artery bypass operations)
  1. Tez No: 424874
  2. Yazar: NAZIM KANKILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ KARAHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: FractShortening, heart failure, pericardial fluid, Scube 1, left ventricular function, plasma inflamatuar parameters
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Signal peptide-CUB-EGF domain-containing protein 1 (SCUBE-1) tromboz ve iskemi durumlarında biyobelirteç olarak çalışılmış güncel olarak araştırılan erken embriyogenezde sekrete olan hücre yüzey proteinidir. Bu çalışmada perikardiyal ve kan plazma SCUBE-1 düzeylerinin bypass yapılan hastalarda sol ventrikül fonksiyonları ile ilişkisi araştırılmıştır. Metot: Koroner bypass amacı ile opere edilen 40 hastanın plazma ve sternotomi sonrası alınan perikardiyal sıvı örneklerinde SCUBE-1 düzeyleri ve rutin kan parametreleri çalışıldı. Hastaların hemen operasyon öncesi ve operasyondan sonra çekilen ekokardiyografilerinde sol ventrikül fonksiyonları araştırıldı. Hastalar preoperatif - postoperatif gruplar olarak ve her iki grupta normal EF (sol ventrikül kısalma oranı – FS > 0,33) ve düşük EF gruplar ( sol ventrikül kısalma oranı – FS < 0,33) olarak sınıflandırıldı. Daha sonra gruplar arasında SCUBE-1 seviyeleri ve kan parametreleri karşılaştırıldı. Bulgular: Scube 1 perikard sıvı ve plasma seviyelerinin anlamlı olarak korelasyonu gözlendi (p< 0.05). Fakat Scube 1 kan plasma seviyeleri ile sol ventrikül sistolik fonksiyonları arasında anlamlı istatiksel bulgu ve korelasyon gözlenmedi. (preoperatif normal EF grup ve bozulmş EF grup p: 0.359) (postoperatif normal EF grup ve bozulmş EF grup p: 0.964). Benzer şekilde Scube 1 perikardiyal sıvı seviyeleri ile sol ventrikül sistolik fonksiyonları arasında anlamlı istatiksel bulgu ve korelasyon gözlenmedi (preoperatif normal EF grup ve bozulmş EF grup p: 0.313) (postoperatif normal EF grup ve bozulmş EF grup p: 0.969). Fakat preoperatif - postoperatif normal EF ve bozulmş EF gruplar ile inflamatuar plasma ve kardiyak değerler arasında anlamlı istatiksel sonuçlar gözlendi. (preoperatif grup nötrofil (p: 0.006) , bazofil (p: 0,044) , wbc (p:0.004) , ck-mb (p:0.022) ,troponin- I (p: 0.037) ) (postoperatif grup nötrofil (p:0.023) , wbc ( p:0.066) , ck-mb (p:0.033) ) Sonuç: Bu sonuçlar bize Scube 1 plasma ve perikardiyal sıvı seviyelerinin sol ventrikül fonksiyonları üzerine sensitif etkisinin olmadığını göstermiştir. Fakat hem preoperatif hem de postoperatif gruplar arasında inflamatuar ve kardiyak belirteçlerin sol ventrikül fonksiyonları üzerine daha sensitif belirteçler olduğu düşünülmüştür. Anahtar Sözcükler : Sol ventrikül kısalma oranı, kalp yetmezliği, perikardiyal sıvı, Scube 1, sol ventrikül fonksiyonları, plasma inflamasyon markerları
Özet (Çeviri)
Objectives: It is well known that Signal peptide-CUB-EGF domain-containing protein 1 (SCUBE-1) is a novel, secreted cell surface protein expressed during early embryogenesis. In this study we explore relationship between the SCUBE-1 plasma and pericardial fluid levels and left ventricular functions. Methods: Plasma , pericardial fluid and blood samples were obtained from 40 patients undergoing coroner arter bypass greft cardiac surgery. Signal peptide-CUB-EGF domain-containing protein 1 (SCUBE-1) levels considered in plasma and pericardial fluid. Patients echocardıography measurements considered before and after cardiac surgery . Both preoperation and postoperation groups are descripted normal EF group (FractShortening - FS > 0,33) and impared EF group (FractShortening - FS < 0,33). And all blood samples , plasma and pericardial fluid Scube 1 levels comparison in identifed groups. Findings: The scube 1 levels significantly correlated in both plasma and pericardial fluid (p< 0.05). However, there wase no relationship and correlation between the scube 1 plasma levels and left ventricular systolic function (preoperation normal EF group and impaired EF group p: 0.359) (postoperation normal EF group and impaired EF group p: 0.964). Similar there was no relationship and correlation between the scube 1 perikardial fluis levels and left ventricular systolic function (preoperation normal EF group and impaired EF group p: 0.313) (postoperation normal EF group and impaired EF group p: 0.969) However there was relationship between preoperation - postoperation groups and some plasma inflamatuar parameters (preoperation group neutrophils (p: 0.006) , basophils (p: 0,044) , white blood cell (p:0.004) , ck-mb (p:0.022) ,troponin- I (p: 0.037)) (postoperatif group neutrophils (p: 0.023) , white blood cell (p:0.066) , ck-mb (p:0.033)) Conclusion: These results suggest that Scube 1 levels in pericardial fluid or plasma not sensitive indicators of left ventricular diastolic dysfunction..and both groups we decided that inflamatuar blood parameaters and cardiac parameaters more sensitive indicators of left ventricular diastolic dysfunction.