Türkiye'de okutulan görsel sanatlar ders kazanımlarının zihin engelli öğrencilere uygunluğuna yönelik öğretmen görüşleri
Teacher opinions toward outcomes of visual arts course taught in Turkey compliance with students with mental retardation
- Tez No: 424990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİLÜFER TÖNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar, Zihinsel Engel, Sanat Eğitimi, Visual Arts, Mental Retardation, Art Education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Araştırmada, Türkiye'de okutulan görsel sanatlar dersinin ders kazanımlarının görsel sanatlar ve özel eğitim öğretmenlerinin görüşlerine göre zihin engelli öğrencilere uygun olup olmadığı değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini zihin engelli öğrencilerin okuduğu okullardan 11 ilden 16 okul ve bu okullarda eğitim veren 15 görsel sanatlar ve 27 özel eğitim sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Bu doğrultuda; öğretmenlerin algı puanlarının görsel sanatlar ya da özel eğitim alanında olma durumuna ve bay ya da bayan olma durumlarına göre, istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amacıyla t-testi kullanılmıştır. Araştırmada; 1. Görsel sanatlar dersinin temelini oluşturan ve tüm görsel sanatlar eğitimin üzerinden şekillendiği, mevcut görsel sanatlar ders kazanımlarını,öğretmen görüşlerine göre, eğitim açısında kabul edilebilir öğrenci sayısı ya da oranı tarafından kazanılamadığı; bu nedenle de zihin engelli öğrencilere uygun olmadığı sonucu çıkmaktadır, 2. Görsel sanatlar ders kazanımlarını zihin engelli öğrencilerin kazanma oranlarına yönelik öğretmen görüşleri görsel sanatlar ya da özel eğitim sınıf öğretmeni branşında olmalarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir, 3. Görsel sanatlar ders kazanımlarını zihin engelli öğrencilerin kazanma oranlarına yönelik öğretmen görüşleri kadın ya da erkek olmalarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir, sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca; araştırma sonunda, ortaya çıkan sorunlara dayalı olarak araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, course achievements of visual art courses taught in Turkey are evaluated whether they are appropriate for mentally handicapped students according to visual arts and special education teachers opinions. The universe of the research contains 16 schools in 11 provinces in which mentally handicapped students are being educated and 15 visual arts and 27 special education classroom teachers. In this context; t-test was used in order to determine whether there is a statistically significant difference among the perception of teachers' ratings based on they are visual arts teacher or special education teacher and being male or female. In the study; 1. It is found out that the achievements of the current visual arts courses which forms the basis of all visual arts, all visual arts education shaped over it, ,are not achieved by an acceptable number or rate of students in terms of education thus they are not in compliance with mentally handicapped students, according to the teachers' opinions. 2. There are no significant differences among teacher opinions on achievement rates of mentally handicapped students achieving visual arts course outcomes, based on whether they are visual arts teachers or special education classroom teachers. 3. There are no significant differences among teacher opinions on achievement rates of mentally handicapped students achieving visual arts course outcomes, based on whether they are male or female. These results have been achieved. Also; At the end of research, there are recoomendations, put forward by the researcher based on emerging issues.