Çokuluslu işletmelerin 1945- 2015 yılları arasında uluslararası doğrudan yabancı yatırımlarının ekonomik acıdan incelenmesi ve araştırılması
Multinational businesses between the years 1945- 2015 investigation of international direct foreign investment and economic pain investigation
  1. Tez No: 425038
  2. Yazar: İSA CAF
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHVECİ, PROF. DR. MAHMUT CELAL BARLA, YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET BAMYACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çokuluslu İşletmeler, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Mali Tablolar, Strateji, Yatırım, Multinational Studies Programs Direct Investments, Financial Statements, Straregy, Investments
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Günümüzde hızla gelişen teknolojinin ve globelleşmenin etkisiyle uluslararası mel ve sermaye hareketleri hızlı bir şekilde yoğunlaşmaya yelken açmıştır. Bunun sonucu olarak işletmeler finansal kaynakları elde etmek için iç pazarların yanı sıra dış pazarlarda da etkinliklerini sürdürerek ekonomik kazanç sağlamak için çalışmalara başlamışlardır. Bu gelişmeler ile birlikte dünya çapında ekonomik ilişkilerin işleyişindeki dinamiklerin baş aktöru olan çokuluslu işletmeler büyük rol oynamışlardır. Çokuluslu şirketler, ana şirket ile değişik ülkelerdeki birden fazla sayıda bağlı şirketler aracılığıyla faaliyetlerini sürdürmektedirler. Çokuluslu şirketler giderek artan rekabet ortamında üstünlük sağlamak ve piyasadaki krizle baş edebilmek için en geçerli yöntemlerinden birisi stratejik planlama incelemesidir. Çokuluslu şirketler, stratejilerini ve yönetim uygulamalarını ülkeden ülkeye göre ayarlayarak dünya çapında pazardaki faaliyetlerini daha esnek bir yaklaşımla plana dönüştürmektedirler. Ülke dışı risklerin fazla olduğu koşullarda, çokuluslu şirketler özellikle pazar payını artırmayı ve büyümeyi hedeflerler. Bunun için iç ve diş çevre analizini daha etkili bir şekilde yapmalıdır. Global pazarda tutunmaya çalışan çokuluslu şirketler yapacakları stratejik planları uzun, orta ve kısa dönemde işletmenin organizasyon yönünden ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ve esnek olacak şekilde geniş kapsamlı yapılmalıdır. Yapacakları stratejik planda ana işletme ile şubelerin faaliyet stratejilerini kapsayacak şekilde ve çok seçenekli planlar olmalıdır. Bu seminer çalışmasını amacı, çok uluslu şirketlerin uluslararası arenada stratejilerini belirleme, pazara hâkim olma, rakiplerini etkisiz kılarak pazarın kaymağını almak ve uluslararası karar alma sürecine etkilerini ortaya koymak için yaptıkları stratejileri anlatmaktır.
Özet (Çeviri)
The fast evolving technology and international goods and capital flows under the influence of globalization has become increasingly concentrated. As a result, companies in foreign markets besides the internal passages in order to obtain the financial resources were directed. In the title role in the functioning of the globalization Updynamics of economic relations with these developments worldwide MNC's have played a big role. Multinational companies, pursuing their activities through multiple subsidiaries in different countries with the parent company. Multinational companies are increasingly one of the most effective methods to cope with the crisis in the market in an increasingly competitive environment is to provide excellence and strategic planning review. Multinational companies are adjusting their strategies and management practices according to the country are turning to a more flexible approach worldwide to plan their activities in the market. Countries in circumstances where the female is more risk, especially multinational companies seek to increase market share and growth. This should make the internal and external environment analysis more effectively. Strategic plans to be made in the dünya çapında market multinational companies try to hold long, medium and short-term should be made to meet the needs of the organization's business direction to be comprehensive and flexible. In doing their strategic plan to cover the activities of the branch with the main business strategies and plans should be multiple choice. The aim of this seminar is to be operated, the multinationals International Setting strategy arena, dominate the market, skim the market by neutralizing the opponent Inc. International Strategy to explain their decision-making Click to reveal the effects of the process.