Y kuşağının kişilik özelliklerinin kariyer eğilimine etkisi üzerine bir araştırma
A research about the effect of personality traits of Y generation on the career tendency
  1. Tez No: 425041
  2. Yazar: İNCİ USTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ATAN TARLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Y Kuşağı, Kariyer, Kariyer Eğilimleri, Kişilik, Beş Faktör Kişilik Kuramı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Teknolojinin hızla değiştiği günümüz koşulları iş dünyasında; teknolojiyle paralel, kendisini geliştiren nitelikli işgücü ihtiyacı söz konusudur. Nitelikli işgücü ise, belirlenen işe uygun özelliklere sahip kişilerin bu özelliklere uygun işlerde istihdam edilmesi ile oluşacaktır. Bunun gerçekleşmesi için bireylerin kariyer tercihlerinde bulunmadan önce kendi bilgi birikimleri, yetenekleri ve diğer özelliklerinin farkında olmaları ve bu doğrultuda sağlıklı kariyer tercihi yapmaları gerekmektedir. Günümüzde artık iş hayatına başlamış olan Y Kuşağı bireyleri bu durumu göz önünde bulundurarak iş algısı oluşturmaktadır. İş dünyasında kendinden önce gelen kuşaklarla çatışan Y Kuşağı, diğer kuşaklara göre farklı kariyer tercihinde bulunmakta ve eski kuşaklardan farklı işler yapmaktadır. Bu nedenle, kariyer tercihinde bulunurken Y kuşağının sahip olduğu kariyer eğilimlerinin ve bunda kişilik özellikleri ile demografik özelliklerinin ne kadar etkili olduğunun araştırılması ihtiyacı doğmuştur. Bu amaçla Haliç Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde okuyan Y Kuşağı öğrencilerinin üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinin benimsendiği araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma evreni Haliç Üniversitesi öğrencileri olarak belirlenmiştir ve araştırma verileri 386 kişinin katılımıyla elde edilmiştir. Veriler SPSS 23.0 istatistiksel paket programıyla analize tabi tutulmuştur. Kullanılan istatistik analiz yöntemleri ise Güvenirlik Analizi, Faktör Analizi, Tek Yönlü ANOVA Testi, Korelasyon ve çoklu regresyon analizleridir. Elde edilen bulgulara göre; Y Kuşağı katılımcıların kariyer eğilimleri ile kişilik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. BFKK'nın kişilik boyutlarından duygusal denge ve dışadönüklük boyutlarının kariyer eğilimi üzerinde anlamlı; buna karşın uyumluluk değişkenin açıklayıcı olduğu görülmüştür. Diğer yandan sorumluluk ve deneyime açıklık kişilik boyutlarına göre ise kariyer eğilimleri açısından anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In fast changing today's businesses; parallel with technology, a need of skilled labor, which are improving themselves, has emerged. Also skilled labor will be occured with employing them to suitable works. To realize this situation, before choosing career, it is required that individuals should be aware of their knowledges, qualities and other properties and then they choose their career healty. Today, anymore Y generation individuals, which started to work, consist their work perception with taking into account this situation. Y generation which scraping with previous generation in business life, they choose different career choice as for other generation and they make different works from previous generation. Therefore, when choosing career, a need of researching about how much the effect of personality traits of Y generation on the career tendency. With this purpose, a research on the Y generation as potential employees students which are studying in different faculties of Halic University. In this research, quantitative investigation methods were espoused and the survey method was choosen as a tool for collecting datas. Students of Halic University were determined as investigation cosmos and datas of researching were obtained with the participation of 386 person. Those datas were analyzed with the SPSS 23.0 statistical pocket programme. Statistical analyzing methods which were used in that research are Reliability Analysis, Factor Analysis, One-way ANOVA Test, Correlation Analysis and Multiple Regression Analysis. According to the findings, a meaningful relationship between the personality traits of Y generation and their career tendency. It was seen that two of the personality traits of FFPT which are emotional balance and extraversion were meaningful on the career tendency, in contrast, compatibility was seen as an explanatory variable. On the other hand, as for two of personality traits which are responsibility and openness to experience, a meaningful difference was not seen in terms of the career tendency. Keys Word: Y Generation, Career, Career Trends, Personality, Five Factor Personality Theory.