1980-1983 yılları arasında Türkiye'de sosyal ve kültürel hayat
Cultural and social life in Turkey between 1980-1983 year
- Tez No: 425181
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kültürel hayat, sosyal hayat, 1980 Darbesi, Cultural Life, Social Life, 1980 Coup
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin önemli dönüm noktalarından birisi kuşkusuz 12 Eylül 1980 darbesidir. Zira Türkiye'nin son otuz beş yılının iyi bir şekilde anlaşılması için 1980 Darbesi ve devamındaki askeri hükümetin icraatlarının ve yansımalarının iyi analiz edilmesi gerektiği kanısındayız. 1980-1983 Askeri hükümet dönemine ait birçok siyasi içerikli çalışmanın varlığına rağmen dönemin kültürel ve sosyal düzeyde analizini kapsayan derli toplu bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle önemli gördüğümüz bu açığın kapatılması için çalışmanın konusu bu çerçevede belirlenmiştir. Çalışmamızı üç ana bölümde ifa etmeye çalıştık. İlk bölümde 1980 Darbesine kadar olan siyasi kültürü ve olayları dönemin şekillenmesine nasıl bir etkide bulunduğunu anlamak açından siyasi havayı aktarmayı uygun gördük. İkinci bölümde sosyal hayatın kapsamında bulunan eğitim, sağlık ve nüfus konularını sayısal veriler eşliğinde açmaya gayret gösterdik. Üçüncü bölümde ise kültürel faaliyetleri etraflıca ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Turkish Republic History's one of the most important turning points is definitely military coup at 12 September 1980. Military coup at 1980 is, without any doubt, one of the most important turning points for republic of turkey in order to better understanding of military government's activities and its reflections to present date. Although there are many politic works that belong to 1980-1983 military government, there is not the work that has cultural and social analyses in this period. For this reason, since the lack in literature can be eliminated, we designed our work's content in this context. We tried to carry out our work in three main chapters. In the first chapter, we see fitted to explained political atmosphere in order to understand how political culture and events that happened until 1980 coup affected the term's reconfigure. We endeavor to explained education, health and population subjects that are in social life with numerical parameters in second stage. Lastly, cultural activities are expressed in third chapter.