Otantik liderlik anlayışının örgütsel bağlılık ve örgütsel yabancılaşmayla ilişkisi mobilya sektöründe karşılaştırmalı bir araştırma
Authentic leadership supporting organizational commitment and organizational relationship with alienation a comparative research in the furniture industry
  1. Tez No: 425186
  2. Yazar: YUSUF IŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Otantik Liderlik, Örgüt, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Yabancılaşma, Leadership, Authentic Leadership, Organization, Organizational Commitment, Organizational Alienation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Araştırmaların, bulguların, fikirlerin ve görüşlerin bir araya getirilip bir yorum süzgecinden geçirilmesiyle ete kemiğe bürünen bu çalışmanın ruhunu, özünü, kısacası meydana getiriliş gayesini; yeni bir liderlik modeli olan otantik liderliğin çalışanların örgütsel bağlılık ve örgütsel yabancılaşmayla olan ilişkisini belirlemek oluşturmaktadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde liderliğin tanımı, önemi, liderlik teorileri, otantik liderliğin tanımı, önemi, boyutları ve otantik liderlerin temel özellikleri açıklandıktan sonra yazında ileri gelen düşünürlerin otantik liderlik kuramlarından bahsedilmiştir. İkinci bölümde örgüte, örgütü meydana getiren unsurlara ve örgüt çeşitlerine değinildikten sonra örgütsel bağlılık kavramı açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra örgütsel bağlılığın tanımı, çeşitleri, boyutları, önemi, düzeyleri ifade edilmiş ve hangi örgütsel bağlılık düzeyinin örgütün başarısına, yönetimine olumlu ve olumsuz yönde etki ettiği belirtilmiştir. Diğer bir ifadeyle çalışanın hangi düzeyde örgütsel bağlılığının örgüte ne gibi avantaj sağladığı veya dezavantaja sebep olduğu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde yabancılaşma kavramından, tanımından, boyutlarından bahsedilerek bir alt yapı oluşturulmuş ve örgütsel yabancılaşma olgusu açıklanmıştır. Daha sonra örgütsel yabancılaşmanın tanımı, boyutları, örgütsel yabancılaşmaya neden olan faktörler, örgütsel yabancılaşmanın sonuçları, örgütsel yabancılaşmayla mücadele yöntem ve çözümleri ifade edilmiş ve çalışanların örgütsel yabancılaşma düzeylerinin örgütün başarısına, yönetimine hangi yönde etki ettiği belirtilmiştir. Dördüncü bölümde Sivas ilinde mobilya sektöründe faaliyet bulunan, rekabette öncü iki işletmede toplam 268 çalışan üzerinde otantik liderlik anlayışının örgütsel bağlılık ve örgütsel yabancılaşmayla ilişkisini belirlemek amacıyla karşılaştırmalı bir araştırma yapılmış ve bu araştırmayla ilgili bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Of research, findings, ideas, and views together with a version filtered through flesh and bone, shuttered in the spirit of this study, the purpose of the essence, in short, she had occurred; a new leadership model is authentic leadership employee organizational commitment and organizational forms to determine the relationship with alienation. The study consists of four parts. In the first section, the definition of leadership, leadership theories, authentic leadership definition, importance, size and the main features of the authentic leaders announced after the leading thinkers in the literature are authentic leadership theory. The second chapter of the Organization, and the elements that make up the Organization of this concept, the concept of organizational commitment after tried to unravel here. Later, organizational commitment of definition, types, sizes, the importance, levels are expressed, and for which the level of organizational commitment in the management of the Organization's success, positive and negative impact. In short, the level at which the employee organizational commitment the organization provides or disadvantage caused by what are described as advantages. In the third chapter the concept of alienation, definition, created an infrastructure and organizational dimensions, mentioning the case of alienation. Definition of alienation, then organizational dimensions organizational factors that cause... Her alienation, organizational results of alienation, struggling with alienation methods and organizational solutions are expressed and the organizational management of the Organization's success levels of alienation, which was mentioned in the direction of impact. The fourth chapter in the furniture sector, in the province of Sivas two of the organizations leading the competition a total of 268 employees, organizational commitment and organizational understanding of authentic leadership concepts of alienation in order to determine whether the relationship between the two companies made a comparative between the empirical research, this is research related findings and insights.