Reenkarnasyon (Tenasuh) ve bu meseleye tasavvufî açıdan bakış
Reincarnation from sufism perspective
  1. Tez No: 425383
  2. Yazar: MURAT ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Reenkarnasyon, ruh, tasavvuf, reenkarnasyon öyküleri, Reincarnation, soul, sufism, reincarnation stories
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Reenkarnasyon; ruhun bedenden bedene geçerek tekrar tekrar dünyaya gelmesi ve bedenden bedene geçerek yaşadığı hayatlar ile tekâmül sürecini tamamlamasıdır. Gerçekliği olmayan reenkarnasyon inancının insanlara tanıtılması için sistemli bir çalışma yapılmaktadır. Bu bağlamda, filmler yapılmakta, kitaplar yazılmakta, seminer ve konferanslar verilmektedir. Bu çalışmanın amacı reenkarnasyon (tenasuh) inancının var olmadığını ve dinimizce de kabul edilmediğini ortaya koymaktır. Kur'an-ı Kerim'deki âyetler, Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in hadis-i şerifleri, sahabe efendilerimizin sözleri ve mutasavvıfların açıklamaları doğrultusunda reenkarnasyonun gerçekliğinin olmadığı gözler önüne serilmiştir. Ayrıca insanlara bu inancı gerçek olarak kabul etme konusunda en etkili olan reenkarnasyon öykülerinin mantıkî açıdan pek çok gerekçeler ortaya konularak doğruluğunun olmadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Reincarnation means the rebirth of soul in a different body and the aim of this process is to complete the maturation of the soul itself. A systematic plan is being carried out about the introduction of Reincarnation idea to the people all around the world. In this respect, many books are written, some films are made and conferences or seminars are given. The purpose of this study is to prove that the belief of reincarnation does not exist and is not accepted by Islam, as well. For this goal, we have included“the verses in the Holly Quran, the hadiths of Our Prophet (peace be upon Him) and the explanations of the great Sufi people”in our study. In addition, Reincarnation stories, which influence people most in the way of accepting reincarnation as real, are analysed and they are refuted in terms of many logical aspects.