İlk yetişkinlik döneminde sorumluluk ve dindarlık ilişkisi
The relationship between responsibility and religiosity during the period of young adulthood
  1. Tez No: 425440
  2. Yazar: BETÜL TELLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlk yetişkinlik dönemi, sorumluluk duygusu, sorumluluk davranışı, dindarlık, Period of young adulthood, perception of responsibility, behavior of responsibility, religiosity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Araştırmamızın amacı ilk yetişkinlik dönemi içerisinde buluna kişilerin sorumluluk ve dindarlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu nedenle 2014-2015 yılında Samsun ve İstanbul illerinden rastgele seçilmiş olan yaşları 20-40 arasında değişen toplam 333 kişi ile çalışılmıştır. Çalışmaya katılmış olan kişilerden Kişisel Bilgi Formu, Sorumluluk Duygusu ve Davranışı Ölçeği ve Dindarlık Ölçeği'ni doldurmaları istenmiştir. Yapmış olduğumuz araştırmanın bağımsız değişkenleri cinsiyet, yaş, medeni durum, meslek, gelir durumu, öğrenim durumu, yaşamın büyük kısmının geçtiği yer, dindarlık algısı ve sorumluluk duygusu ve davranışı algısıdır. Araştırmamız dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın amacı, hipotezler ve araştırmanın önemi belirtilmiştir. İkinci bölüm çalışmamızın teorik kısmıdır ve bu bölümde sorumluluk, dindarlık ve ilk yetişkinlik döneminin genel özelliklerine yer verilmiştir. Sorumluluk, dindarlık ve ilk yetişkinlik dönemi ile ilgili yapılmış olan çalışmalardan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise örneklemin ve kullanmış olduğumuz ölçme araçlarının özellikleri açıklanmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise verilerin analizi sunularak sonuç kısmında bulguların değerlendirilmesi yapılmıştır. Toplamış olduğumuz veriler SPSS 21.0 paket programı ile analiz edilerek veriler elde edilmiştir. Sonuçlar yaş ve meslek grubuyla dindarlık algısı arasında ve medeni durum ve sorumluluk algısı arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca Sorumluluk duygusu ve davranışı ile dindarlık algısı arasında da pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to set forth the relationship between the level of responsibility and religiosity during the period of young adulthood. For this purpose, 333 people whose ages were between 20-40 and living in Samsun and Istanbul were chosen by random technique in the years of 2014-2015. It was asked from these people to fill the Form of Personal Information, the Measure of the Perception of Responsibility and the Scale of Religiosity. The undependable variations are sex, age, marital situation, occupation, earning, educational level, living place, perception of religiosity, perception of responsibility and behavior. The research consists of four chapters. The first chapter covers the purpose, hypothesis and importance of the research. The second chapter is about the theoretical aspect of the research and it deals with responsibility, religiosity, and general features of young adulthood. In addition, it traces some researches which are related to the responsibility, religiosity and young adulthood. The third chapter presents the sample of the research and the characteristics of the scale tools used in the study. The fourth and the last chapter discusses the results of the research data and evalutes the findings of the study. All of these data were analyzed by using SPSS 21.0 packet program. It was found that there were a positive relationship between age and occupational group and marital situation and responsibility. In addition, there was also a positive relationship between perception of responsibility and behavior and perception of religiosity.