Kültürel farklılıkların uluslararası işletmeler üzerindeki yansımaları: Somali'de faaliyet gösteren Türk işletmelerinin deneyimlerinin belirlenmesi
The reflections of cultural differences on international businesses: Identifying the experiences of Turkish companies in Somalia
  1. Tez No: 425516
  2. Yazar: ABDULLHİ NOR WARSAME
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ULUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası işletme, Kültür, Ulusal kültür, Kültürel farklılıklar, Somali, Türkiye, International business, Culture, National culture, Cultural differences, Somalia, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsanoğlu küreselleşmenin etkisiyle yavaş yavaş daha küresel, daha homojen bir kültüre doğru yol alsa bile, ülkeler arasındaki kültürel çeşitlilik daha uzun süre devam edecektir. Kültürün günlük yaşamı ve insanlar arasındaki etkileşimi derinden etkilemesinin ötesinde, işletmelerdeki iş yapma biçimleri üzerinde doğrudan etkisi vardır. Uluslararası işletmelerin başarısı önemli ölçüde iş yaptığı kültürü iyi tanımasına dayanmaktadır. Farklı bir kültürde faaliyet gösteren işletmeler çoğu zaman kültürel farklılıklardan kaynaklanan sorunlarla boğuşmaktadır. Bu çalışma, ülkelerarası kültürel benzerlik ve farklılıkların uluslararası işletmeler üzerindeki yansımalarını, Somali ve Türk kültürleri örneğinde tespit etmeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma modelinin kullanıldığı bu çalışmadaki veriler, Somali'de faaliyet gösteren Türk işletmelerinde çalışan 23 personel ile yapılan detaylı görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Bulgular, Türk yöneticilerin Somali ile Türkiye arasında hem uluslararası kültürü oluşturan bileşenler hem de Hofstede'in geliştirmiş olduğu ulusal kültür boyutları açısından önemli farklılıklar olduğunu düşündüğünü ortaya koymaktadır. Katılımcılara göre iki ülke arasındaki tek benzerlik aynı dine sahip olmalarıdır.
Özet (Çeviri)
Even though the humanity proceeds towards a more global and homogenous culture, cultural diversity among countries will remain for a long time. Beyond the fact that the culture affects the daily life and the interaction among people deeply, it has an enormous influence on the way people make business in firms. Furthermore, the success of international businesses heavily depends on how good the managers know about the culture in which the company operates. Firms that operate in a different culture struggle with the problems arisen from the cultural differences between home and host countries. This study aims to identify the reflections of the cultural differences on the international firms, within the scope of Somalia and Turkey, from the perspectives of managers of Turkish firms operating in Somalia. The data used in this study, where qualitative research model is used, has been gathered through a series of interviews with 23 Turkish managers. The findings suggest that the participants point to great differences between Somalia and Turkey in terms of both the elements of national culture and the dimensions of national cultures, developed by Hofstede. According to the participants, similarities between the two cultures is limited to sharing the same religion.