Kurumsal yönetim ve firma performansı arasındaki ilişki: Türk sermaye piyasası üzerine bir inceleme
The relationship between corporate governance and firm performance: An examination of the Turkish capital market
- Tez No: 425699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Corporate Governance, Firm Performance, Profitability, Duality, Corporate Ownership, Number of Board's Member
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kurumsal Yönetim, firma sahipleri, yönetim kurulu üyeleri, kredi kuruluşları, tedarikçiler, çalışanlar ve müşterileri içinde barındıran işletmenin çeşitli paydaşları arasındaki ilişkilerine yol gösteren yazılı olan ve olmayan tüm kural ve uygulamalarını kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı, kurumsal yönetim ve firma performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere Borsa İstanbul'a kayıtlı 180 firmanın 2009-2012 yılları arasındaki verilerinden faydalanılmıştır. Ampirik analizlerde tanımlayıcı istatistik, regresyon ve korelasyon analizleri ile test edilmiştir. Çalışmada firma performansı göstergesi olarak karlılık kullanılmıştır. Kurumsal yönetim göstergeleri olarak da yönetim kurulu üye sayısı, CEO ikiliği (dualite) ve kurumsal sahiplik esas alınmıştır. Çalışmada ayrıca iki kontrol değişkeni (kaldıraç ve büyüklük) kullanılmıştır. Yapılan ampirik analiz sonucunda kurumsal yönetim göstergeleri olarak kullanılan yönetim kurulu üye sayısı ve kurumsal sahiplik ile firma performansı arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Buna karşın dualite ile performans arasında negatif ancak anlamlı olmayan bir ilişkinin varlığı belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kurumsal Yönetim, Firma Performansı,Kârlılık, Dualite, Kurumsal Sahiplik, Yönetim Kurulu Üye Sayısı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between corporate governance and firm performance in Turkey. For this study it had been used 180 companies' data which was registered to BIST between 2009 and 2012 years. The obtained data were tested using descriptive statics, regression and correlation analysis. In this study Profitability as the main variable, the number of the board of directors, CEO duality and institutional ownership as independent variables is based. It is created debt leverage and size as control variable group. According to the correlation analysis results, It was seen a positive relationship between profitability and board which is an indicator of the corporate governance. However, there was a negative relationship between profitability and duality. There was a significant relationship between profitability and duality as statistically. Regression results also show that the number of board members and the share of firms in corporate capital increases firms' profitability is increasing. In contrast there is a negative relationship between CEO duality and profitability, However there is an insignificant relationship as statistically.