Sakkarin varlığında ve yokluğunda mefenamik asit ile Cd (II) ve cu (ıı) iyonları arasındaki etkileşimin voltametrik yöntemle incelenmesi
Sakkari̇n varliğinda ve yokluğunda mefenami̇k asi̇t i̇le Cd (II)ve Cu (II) i̇yonlari arasindaki̇ etki̇leşi̇mi̇n voltametri̇k yöntemle i̇ncelenmesi̇
  1. Tez No: 425806
  2. Yazar: SÜMEYYE KIRKINCI YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mefenamic acid, Saccharine, Cu (II) and Cd (II), Square Wave Voltammetry (SWV), Cyclic Volyammetry (CV), UV-VIS spectroscopy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tez çalışmasında Non Steroid Antiinflamatuvar İlaçlardan, (NSAİ), fenamik asit grubunun bir üyesi olan mefenamik asit (MEF) 2-(2,3-dimetil fenil) amino benzoik asitin Cu (II) ve Cd (II) iyonlarıyla etkileşimi sakkarin varlığında ve yokluğunda bazı voltametrik (kare dalga ve dönüşümlü voltametri) yöntemler ile incelenmiştir. Ayrıca destekleyici bir yöntem olarak ultraviyole-görünür bölge (UV-GB) spektroskopisi yöntemi de kullanılmıştır. Bu çalışmanın ilk aşamasında farklı pH'larda (pH 2,0-12,0) MEF'in voltametrik davranışları cıva damla elektrotta, dönüşümlü voltametri (CV) ve kare dalga voltametrisi (SWV) yöntemleriyle incelenmiştir. MEF'in pik akımı ve pik potansiyeli üzerinde destek elektrolitin pH'ı, tarama hızı ve frekansın etkisi incelenmiştir. Kare dalga ve dönüşümlü voltametri çalışmalarında MEF için iki katodik pik (-0,472 V ve -1,220 V) gözlemlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında optimum pH olan pH 5,0 da, biyolojik ve çevresel öneme sahip olan, Fe(II), Mn(II), Co(II), Cd(II) ve Cu(II) metal iyonları ile MEF iyonlarının etkileşimleri, sakkarin yokluğunda voltametrik olarak incelenmiştir. Cd(II) ve Cu(II) iyonları ile MEF etkileşimleri diğer metal iyonlarına göre daha iyi gözlemlendiğinden, Cu(II)-MEF ve Cd(II)-MEF etkileşimleri üzerine çalışmalar yürütülmüştür. Bu etkileşimler aynı zamanda sakkarin varlığında da voltametrik yöntemlerle incelenmiştir. Ayrıca tatlandırıcı olarak kullanılan sakkarinin MEF ile etkileşimi de Britton Robinson (B-R) tamponunda, pH 5,0'da voltametrik olarak incelenmiştir. Yapılan çalışmalar metal iyonları varlığında ve yokluğunda, asidik ortamda (pH 5,0) MEF ve sakkarin arasında bir etkileşimin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the interaction between a nonsteroid antiinflammatory drug MEF and Cu (II) and Cd (II) metal ions, is analysed in the precence and absence of saccharine via some voltammetric methods namely square wave and cyclic voltammetry. In addition UV-Visible (UV-VIS) spectroscopy was used as a supporting method. In the first section of this study, the behaviour of MEF is analysed on mercury drop electrode by the cyclic and square wave voltammetry. The impact of pH of supporting electrolyte, scanning rate and the frequency is studied. Two cathodic peaks of MEF (-0,472 and -1,220 V) observed for both SWV and CV studies. In the second section of this work, the interaction between Fe(II), Mn(II), Co(II), Cd(II), and Cu(II) metal ions, which have biological and environmental importance, and MEF at the optimum pH value 5.0, was studied in the absence of saccharine. The interactions between Cu(II) and Cd(II) metal ions and MEF observed better than the other metal ions. Therefore the studies were undertaken for Cd(II)-MEF and Cu(II)-MEF interactions. These interactions examined in the presence of saccharine by using voltammetric methods also. Additionally, the interaction between the sweetener saccharine and MEF is analysed at pH 5.0 by using SWV, CV and UV methods. Overall, this study showed there is an interaction between saccharine and MEF in the presence and absence of metal ions Cu (II) and Cd (II) at acidic pH 5.0.