Polietilen tereftalat esaslı plastik ambalajın ozon ile dezenfeksiyonu
Disinfection with ozone of plastic packaging produced from polyethylene terephthalate
- Tez No: 425835
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİLMİ ÇON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ozon, Plastik Ambalaj, Polietilen Tereftalat, Dezenfeksiyon, Gıda Endüstrisi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez çalışmasında, gıda endüstrisinde kullanılan ve sıcaklıkla sterilize edilemeyen polietilen tereftalat (PET) malzemeden üretilen plastik ambalaj materyallerinin dezenfeksiyonunda yeni bir yaklaşımla gaz formunda ozon kullanımının etkinliği araştırılarak endüstriyel olarak uygulanabilir bir yöntem belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla indikatör olarak seçilen Escherichia coli, Bacillus cereus, Candida albicans ve Aspergillus flavus suşları 4 farklı sürede (5, 15, 30 ve 60 dakika) gaz ozon uygulamasına maruz tutulmuştur. Örneklerin başlangıç ve ozonlama sonrası sayım sonuçlarından canlı hücre sayısındaki azalış logaritmik ve % olarak hesaplanmıştır. E. coli, B. cereus, C. albicans ve A. flavus canlı hücre sayılarının ozonlama süresine bağlı olarak düzenli bir azalış gösterdiği ve 60 dakika ozonlama süreleri sonunda canlı hücre sayısındaki logaritmik azalışın sırasıyla 7,10 log KOB/mL, 2,73 log KOB/mL, 4,89 log KOB/mL ve 2,98 log KOB/mL değerlerine ulaştığı belirlenmiştir. Ozonlamanın tüm mikroorganizmaların canlı hücre sayısındaki azalış üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı (P < 0,01) bulunmuştur. Bu verilere göre plastik ambalaj materyallerinin gaz ozon ile dezenfekte edilebileceği söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, disinfection of plastic packaging materials produced from polyethylene terephthalate (PET) using in the food industry that can not be sterilized with temperature is investigated effectiveness of using gaseous ozone with a new approach aimed to determine industrially applicable method. For this purpose, selected as indicator Escherichia coli, Bacillus cereus, Candida albicans and Aspergillus flavus strains were exposed to the application of ozone gas in four different times (5, 15, 30 and 60 minutes). The decrease in the number of viable cells was calculated as logarithmic and % from the results of the initial sample and after ozonation count results. Depending ozonation time, the number of viable cells of E. coli, B. cereus, C. albicans and A. flavus was determined that a steady decline and at the end of 60 minutes ozonation time the logarithmic decline in the number of viable cells was got 7.10 log CFU / mL, 2.73 log CFU/mL, 4.89 log CFU/mL and 2.98 log CFU/mL value, respectively.