Prematür ejakülasyon olgularında cinsel mitlere inanma düzeyi
The level of blief sexual myths in premature ejaculation case
  1. Tez No: 426483
  2. Yazar: HASAN AKÇALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Prematür ejakülasyon, erken boşalma, cinsel mitler, cinsellik, depresyon, anksiyete, Premature ejaculation, sexual myths, sexuality, depression, anxiety
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğu olan prematür ejakülasyon (PE) olgularında cinsel mitlere inanma düzeyini, anksiyete ve depresyon düzeylerini ve olguların cinsel sorunlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri ve Üroloji Anabilim Dallarına 2014 Aralık ile 2015 Eylül ayları arasında, ayaktan başvuran 18- 65 yaşları arasında DSM- 5 ölçütlerine göre PE tanı kriterlerini karşılayan 100 hasta ve 70 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya alındı. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HDÖ), Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği (HAÖ), Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ)-Erkek Formu ve Cinsel Mitleri Değerlendirme Formu uygulandı. Verilerin analizinde SPSS 18. 0 istatistik paket programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda PE'li bireylerde cinsel mitlere inanma oranı sağlıklı kontrollerden yüksek bulunmuştur. PE'li bireylerde eğitim süresinin 10 yılın altında olması, gelir düzeyinin 1500 TL ve altında olması, komorbid cinsel isteksizlik şikâyetinin bulunması ve komorbid Erektil disfonksiyon (ED) şikâyetinin bulunması cinsel mitlere inanma düzeyini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttıran faktörler olarak bulundu. PE olgularında en yüksek oranda onaylanan mitler 18(%85), 19(%80), 6(%79), 13(%79), 27(%78), 16(%76), 12(%75), 11(%74), 22(%73), 1(% 70) ve 4(%69) numaralı mitlerdir. Kontrol grubunda en yüksek oranda onaylanan mitler 18(%84), 19(%81), 16(%73), 13(%71), 10(%69) ve 22(%69) numaralı mitlerdir. PE'li bireylerde HDÖ (p=0,000), HAÖ (p=0,000) ve ACYÖ (p=0,000) skorları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Komorbid cinsel isteksizliği bulunan erkeklerde ACYÖ puanı istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p=0,000). PE'ye ED şikâyeti eşlik eden bireylerde ACYÖ (p=0,001) ve HDÖ (p=0,040) puanları eşlik etmeyen bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. PE'li bireylerin %90'nında ilk şikâyeti ile doktor başvurusu arasında 1 yıl, %43'ünde ise 5 yıl geçtiği belirlenmiştir. PE grubunun %84'ü, kontrol grubunun ise %94'ü ilk cinsel bilgilerini arkadaşlarından edinmiştir. PE'li bireylerin % 24'ü ilk başvurularını tıp dışı (muskacı, şeyh, bitkisel ilaç) alanlara yapmıştır. Hekime başvuranların %72'si ilk başvurusunu psikiyatri dışı bir branşa yapmıştır. DSM-5'teki PE şiddeti sınıflamasına göre; olguların %44'ü hafif, %32'si orta, %24'ü ağır olarak değerlendirilmiştir. PE'li bireylerin 25'inde (%25) PE'ye cinsel isteksizlik, 53'ünde (%53) ED şikâyeti eşlik ediyordu. Olguların 58'inde (%58) PE'ye, cinsel isteksizlik ve/veya ED şikâyeti eşlik ediyordu. Sonuçlar: Sağlıklı kontrollere kıyasla PE'li bireylerde cinsel mitlere inanma düzeyinin yüksek olduğu ve bu yüksekliğin eğitim seviyesinin düşük olması ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Toplumumuzda ve PE'li bireylerde yaygın olan mitlerin sönmesi ve daha sağlıklı bir cinsel yaşam için, cinsel eğitimin uygun yaşta, doğru kaynaklardan bireylere verilmesi ve yanlış bilgi edinme kaynaklarının yasal olarak engellenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine level of belief in sexual myths, anxiety and depression levels and to identify sexual problems in the cases of premature ejaculation (PE) which is the most common sexual dysfunction in men. Materials and Methods: This study included 100 cases who applied Dicle University Faculty of Medicine, Department of Psychiatry and Urology between 2014 September and 2015 December and meet premature ejaculation criteria of DSM-5 and 70 healthy controls. Sociodemographic data form, Hamilton Depression Rating Scale (HDS), Hamilton Anxiety Rating Scale (HAS), Arizona Sexual Experience Scale (ASES)-Men form and Sexual Myths Evaluation Form were applied to participants. Data were analyzed by SPSS 18. 0 statistical software. Results: In the study, rate of belief in sexual myths in PE cases was found significantly higher than healthy controls. In the PE cases, education time less than 10 years, the level of income under 1500 TL, the presence of comorbid hypoactive sexual desire and the presence of comorbid erectile dysfunction were found to be statistically significant factors that increase the level of belief in sexual myths. In the PE cases myths approved at the highest rate were 18(%85), 19(%80), 6(%79), 13(%79), 27(%78), 16(%76), 12(%75), 11(%74), 22(%73), 1(% 70) and 4.(%69) myths. In the control group, myths approved at the highest rate were 18(%84), 19(%81), 16(%73), 13(%71), 10(%69) and 22.(%69) myths. In the PE cases, HDS (p=0,000), HAS (p=0,000), ASES (p=0,000) scores were statistically significantly higher than the control group. In the loss of sexual desire in men with comorbid ASES score was statistically significantly higher (p=0,000). PE cases accompanying with ED, ASES (p=0,001) and HDS (p=0,040) scores were found statistically significantly higher than the not accompanying with ED. Hospital admissions between 1 year in 90% of PE patients with first complaint, It was determined that 43% of the 5 years. 84% of the PE cases, 94% control group have acquired first sexual information from their friends. 24% of the PE patients 24% of initial applications for non-medical individuals (muskac, the sheikh has done on herbal medicines) field. 72% of those admitted to the first application for non-psychiatric physicians have a branch. According to DSM-5 PE scale; 44% of patients with mild, 32% moderate, 24% were assessed as severe. In the PE cases, 25 (25%) PE sexual desire, 53 (53%) were accompanied by complaints of ED. 58 cases (58%), pea, sexual desire and / or ED was accompanied complaint. Conclusions: In healthy controls compared to individuals with a high level of PE belief in sexual myths and it has been shown to be associated with this high level to the low level of education. To extinguish the myth prevalent in our society and patients in PE and a healthy sex life, age appropriate sex education, giving individuals the right sources and we think that should be the source of false information to obtain legally blocked.