Farklı özelliklerdeki ring ipliğinin üretimi ve performans özelliklerinin tahmini için karar destek modellerinin geliştirilmesi
The development of decision support models for the prediction of performance and production of ring yarn having different properties
  1. Tez No: 426750
  2. Yazar: ŞULE ÖNTEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BALCI, YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tahmin, Yapay Sinir Ağı, Model, Ring, Şantuk, Prediction, Artificial Neural Network, Model, Ring, Slub yarn
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Tahmin ve tahmine dayalı üretim, tekstil endüstrisinin farklı alanlarında araştırılan bir Karar Destek yaklaşımıdır. Yapay Sinir Ağları (YSA) bu alanda tercih edilen önemli yaklaşımlar arasındadır. Çalışma kapsamında farklı şekillerde elde edilmiş klasik ve Şantuklu ring ipliğinin (karde-penye) performans özelliklerinin elyaf özelliklerinin ve bazı iplik üretim performanslarının girdi olarak kabul edildiği, YSA tabanlı tahmin modelleri kullanılarak tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada bu uygulama koruyucu mühendislik olarak tanımlanmıştır. Tezin ikinci bölümünde, istenen ipliği üretebilmek için kullanılması gereken lifin özelliklerini belirlemek için aynı yaklaşımla tahmin modelleri kurulmuş ve buna da tersine mühendislik denilmiştir. Bu modelleme çalışması da hem klasik ring, hem de şantuklu iplikler için yapılmıştır. Tez kapsamında ayrıca en yüksek tahmin doğruluğunu sağlayan modelin tespit edilmesi için, model optimizasyonu da yapılmıştır. Bunun için girdi / çıktı setlerinin değiştirilmesi, öğrenme kuralı ve ağ topolojisinin değiştirilmesi gibi çalışmalar yapılmıştır. Gerek koruyucu mühendislik, gerekse de tersine mühendislik çalışmalarında yüksek doğrulukta çalışabilen tahmin modelleri kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The production based on prediction are decision support approaches investigated into different fields of textile industry. The artificial neural networks (ANN) is among the important approaches prefered in this field. With in the scope of study, by using ANN based prediction model, the prediction of the performance features of slub ring (carded - combed) yarn and classic yarn obtained in different forms, the fiber features and production features of some threads were aimed. In this study, this application was described as protective engineering. In the second part of thesis, to determine the properties of fibre that should be wed to produce the desired yarn, prediction models were established in the same way and it was called reverse engineering. This modelling study was carried out for both classic ring and slub yarns. With in the scope of thesis, the model optimization was performed in order to determine the model providing the highest prediction accuracy. For this reason, the studies such as alternation of input/output sets, learning rule and alternation of network topology were done. Whether in the protective engineer or reserve engineer studies, the prediction models working in high accuracy were established.