Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeği olan ailelerin gereksinimlerini belirleme
Needs of families of prematüre and low birth weight i̇nfants
- Tez No: 426986
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Needs of Families, Low birth weight baby, premature infant
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırma, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeği olan ailelerin gereksinimlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak kalitatif özellikte yapılmıştır. Araştırma kapsamına, İstanbul'da bulunan bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Mart 2012- Haziran 2012 tarihleri arasında, vaka seçim kriterlerine uyan ve rastgele yöntemle seçilen 19 ( 19 anne, 11 baba) prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin aileleri alınmıştır. Veri toplamada, araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanıldı. Ebeveynlerle derinlemesine bireysel görüşme yapılmıştır. Derinlemesine görüşme yapılırken, ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeğe sahip olan ailelerin bebeklerin doğumuyla birlikte korku, üzüntü, şok, karışık duygular, endişe, suçluluk ve çaresizlik yaşadıkları, en önemli ihtiyaçlarının ise bebeklerini görmek ve bilgi almak olduğu belirlenmiştir. Ailelerin çoğunluğu sağlık ekibine güven duydukları, sağlık ekibinden memnun olduklarını, sağlık ekibinden ziyaret saatlerinin esnetilmesini, fotoğraf çekilmesine izin verilmesini istemektedirler. Bir ailede bebeğine masaj yapılması ve bakım esnasında onunla konuşulmasının bebeğin iyileşme sürecine katkıda bulunacağına inanmaktadır. Ailelerin çoğunluğu bebeğe zarar geleceği korkusuyla dokunmak istememektedirler. Aileler bebekleri hakkında bilgiyi hekimlerinden almakta ve ailelerin geneli bu bilgiyi yeterli bulmaktadırlar. Ailelerin çoğunluğu yoğun bakıma girmeden önce bebekleri ve yoğun bakım ortamı hakkında alacakları bilginin korku ve endişelerinin azalmasında etkili olacağını bildirmiştir. Aileler bebeklerinin ileriki yaşamı ile ilgili en çok kalıcı rahatsızlıklarının olmasından ve özürlü olma olasılığından dolayı endişe yaşamaktadırlar. Aileler bebekleri taburcu olduktan sonra bakamayacaklarını düşünmektedirler. Ailelerin çoğunluğu bebeklerinin erken doğduğunu yakın çevreyle paylaşmaktadırlar. Eşler bebek doğduktan sonra genelde birbirlerine destek olmakta ve sorunlarını birlikte aşmaya çalışmaktadırlar. Ailelerin sağlık sigortalarının olduğu ulaşım ve birkaç ilaç bulma dışında maddi sorun yaşamadıkları bildirilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda; ailelerin ziyaret saatlerinin arttırılması ve uygun koşullar sağlanıp bebeklerine dokunma fırsatının verilmesi, ailelere yoğun bakıma girmeden önce yoğun bakım ortamı ve bebeğin görüntüsü hakkında bilgi verilmesi, bakım saatinde uygun ortam ve koşullar sağlandıktan sonra ailenin de bakıma katılmasına fırsat verilmesi ve ailenin bu konuda desteklenmesi, kanguru bakımı ve bebek masajı konusunda sağlık çalışanlarının eğitilmesi, bebek yoğun bakıma yattığı günden itibaren aile ile işbirliği içinde olunması ve ailenin ilk günden itibaren taburculuğa hazırlanması ve ailelere psikososyal destek sağlanması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler; Ailelerin gereksinimleri, düşük doğum ağırlıklı bebek, prematüre bebek,
Özet (Çeviri)
Research have made the qualitative characteristics, prematurity and low birth weight babies in order to determine the needs of families. The research data is established a Training and Research Hospital in Istanbul, Neonatal Intensive Care Unit in March 2012 - which took place between June 2012 and case selection criteria and randomly selected 19 (19 mothers, 11 fathers) families of premature and low birth weight infants. Data collection by the researcher and semi-structured interview questionnaire developed in line with the literature were used. Voice recorder used in the data collection period. Results of this study families of premature and low birth weight infants with birth of babies with fear, sadness, shock, mixed feelings, anxiety, guilt and helplessness experienced, the most important is to learn the needs and see the babies were determined. The majority of the families in which they trust the health team, medical team were satisfied with the health team, visiting hours stretching, taking photos, want to be allowed. Spoken in a family with her baby while nursing her baby massages and believes that will contribute to the healing process. The majority of families do not want to touch for fear of future harm the baby. Families with babies and families receive general information from doctors and find enough it sufficient information. The majority of families with babies before entering the intensive care unit and intensive care receivables, information about the environment to be effective in reducing the fear and concerns observed. Families with babies to worry about later in life, the most concerned about the possibility of becoming permanent injury and disability. Families think that can not look after their babies XVI after discharging. The majority of families with babies share a close neighborhood. Couples generally support each other to overcome the problems of working together after the baby's born. Health insurance for families that live without the problem of transportation and material have been reported except for a few drug discovery. Based on these results, families visiting hours provide the appropriate conditions improve and give their babies the touch opportunities, families before entering the intensive care unit intensive care environment and provide information about the baby's appearance, maintenance time after allow the appropriate environment and conditions in the family and the family in this regard given the opportunity to participate in care supporting the training of health professionals in kangaroo care and infant massage, when baby lies in from the day of the intensive care unit in collaboration with the family and hold the family ready from the first day to discharging and provision of psychological support for families is recommended.