Kırım kongo kanamalı ateş hastalarında 'augmenter of liver regeneration' molekülünün düzeyi, bazı inflamatuar sitokinler ve hastalığın şiddetiyle ilişkisi
Augmenter of liver regeneration molecule levels in patients with crimean-congo hemorrhagic fever (CCHF), the relationship between these levels and some of the inflammatory cytokines and the severity of the disease
- Tez No: 427029
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateş, ALR, IL-7, viral yük, Crimean Congo Hemorragic Fever, ALR, IL-7, viral load
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada KKKA hastalarında ALR (Augmenter of Liver Regeneration) ve IL-7 (İnterlökin-7) seviyeleri, viral yük seviyeleri, viral yük ile ALR ve IL-7 arasındaki ilişki, ALR ve IL-7 seviyeleri ile hastalığın şiddeti ve mortalite arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu çalışma Nisan 2013-Eylül 2014 tarihleri arasında yapılmış ve çalışmaya KKKA hastalığı tanısı alan 70 erişkin hasta ve 50 sağlıklı birey kontrol grubu olarak dahil edilmiştir. Hastalardan başvuru anında ve taburculuk öncesi olmak üzere iki kez serum örneği alınmıştır. Hasta serumlarındaki ALR ve IL-7 düzeyleri ELISA yöntemi ile, viral yükleri ise Real-Time PCR yöntemi ile çalışılmıştır. Hasta grubundaki bireyler, Bakır ve arkadaşlarının tanımladığı ağırlık skorlamasına göre hafif, orta ve ağır olarak gruplandırılmıştır. Hasta grubundaki ALR düzeylerinin, kontrol grubundaki bireylerin ALR düzeylerine göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p0,05). Çalışmamızda hasta ve kontrol grubundaki bireylerin IL-7 düzeyleri ve hastaların ilk başvuru ve konvelesan dönemlerindeki IL-7 düzeyleri kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Ayrıca, farklı ciddiyet düzeyine sahip hastaların IL-7 düzeyleri kıyaslandığında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Çalışmamızda yaşayan ve ölen bireylerin viral yükleri kıyaslandığında anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak, KKKA hastalarında hepatosit hasarına bağlı olarak ALR düzeylerinin yükseldiğini fakat IL-7' nin patogenezde önemli bir yerinin olmadığını söyleyebiliriz. Ancak, bu konuda daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Augmenter of Liver Regeneration Molecule Levels in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF), the relationship between These Levels and Some of the Inflammatory Cytokines and the Severity of the Disease. In this present study, ALR and IL-7 levels, viral load levels, the relationship between viral load and ALR and IL-7, and the relationship between 'ALR and IL-7 levels' and 'the severity of the disease and mortality' in CCHF patients were investigated. This present study conducted between April 2013 and September 2014 comprised 70 adult patients with a diagnosis of CCHF and 50 healthy individuals as a control group. Serum samples were taken from the participants twice: on admission and before discharge. ALR and IL-7 levels in patient serums were assessed with the ELISA method. Viral loads were assessed with the Real-Time PCR method. Individuals in the patient group were classified as low, intermediate and high according to weight scoring prepared by Bakır et al. ALR levels in the patient group was found to be higher than the level of the individuals in the control group ALR (p 0.05). When the IL-7 levels of the participants both in the patient group and in the control group assessed on admission and during the period of convalescence, no statistically significant difference was observed in either group (p> 0.05). In addition, the comparison between IL-7 levels and the patients' illness severity levels revealed no significant difference (p> 0.05). In the present study, comparison of the viral loads of survivors and nonsurvivors revealed a significant difference (p 0.05). In conclusion, it can be said that ALR levels in CCHF patients increase due to the hepatocyte damage, but that IL-7 levels do not play an important role in the pathogenesis. However, further studies are needed to clarify the results.