Çok düşük doğum tartılı preterm bebeklerde kordon sağılmasının kan transfüzyonuna etkisi
Effects of cordon milking in infants with very low birth weight on blood transfusion
  1. Tez No: 427032
  2. Yazar: RUKİYE TUNCER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Göbek kordonu sağılması, kordon klamplenmesinin geciktirilmesi, neonatal morbidite, prematüre anemisi, Cord Milking, Delayed Cord Clamping, Neonatal Morbidity, Premature Anemia
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tüm doğumların yaklaşık %12' sini preterm doğumlar oluşturur.Preterm doğumların %80' inde transfüzyonu ihtiyacı gerkmektedir, bu da önemli bir sorun oluşturmaktadır.Son zamanlarda prematüre anemisinde önleyici tedavi yaklaşımları gündeme gelmiştir.Prematüre bebeklerin daha yüksek hemoglobin düzeyi ile doğmaları sağlanarak transfüzyon ihtiyacının azaltılması planlanmaktadır.Çalışmamızın amacı kordon sağılması (KS) ve geç kordon klamplenmesi (GKK) ile plasental trasfüzyonu arttıran yöntemleri kullanarak bunların ES transfüzyonu ve neonatal morbiditeler üzerine olan etkilerini karşılaştırmaktır.Çalışmaya gebelik haftası < 32 hafta ve/veya 1500 gr altındaki prematüre 93 bebek dahil edildi. Çalışmaya alınan bebekler; kordon klampleme durumuna göre GKK ve KS olarak 2 gruba ayrıldı; GKK grupta 47, KS grupta 46 vaka vardı.Bebeklere ait demografik özelikler ve klinik veriler, transfüzyon öyküleride dahil olmak üzere araştırmacı tarafından önceden hazırlana çalışma formuna kaydedildi.Çalışmamaızın birinci amacı eritrosit transfüzyon ihtiyacını belirlemekti.İkincil amacımız ise kordon sağılmasının ÇDDA bebeklerde morbidite ve morlalite üzerine etkilerini belirlemekti. Ortalama gebelik haftası CS ve GKK gruplarda sırasıyla; 30,4±2,2 hafta ve 31±2,6 hafta (p=0,21).Her iki grup arasında; maternal demografik özellikler, antenatal steroid, doğum şekli, cinsiyet ve 5.dakikadaki apgar skorları karşılaştırıldığında önemli farklılık yoktu.Hastaneye kabullerinde her iki grupta da hemoglobin ve hematokrit değerleri benzerdi (16,5±2,6 GKK grupta ve 17,1±3,4 KS grupta; 49,6±7,7 GKK grupta ve 51±10,3 KS grupta).Ortalama transfüzyon sayısı KS grupta 1(1-2), GKK grupta 1(1-3) idi. Amlamlı değildi (p>0,05). Pik billirubin düzeyi ve fototerapi süresi iki grupta da denzerdi.Her iki grup arasında RDS, NEK, PDA, BPD, ROP, İVK, sepsis ve mortalite açısından istatistiksel anlamlı fark yoktu. Sonuç: Çalışmamaız gösterdi ki KS ve GKK, ÇDDA preterm bebeklerde kan transfüzyonu, ölüm ve morbiditeler üzerine benzer etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Almost 12% of all births are preterm birth. There is a necessary for blood transfusion in 80% of preterm births, which causea major problem. Preventivemeasuresagainstpremature anemia have beenquestionedin recentyears. Somestudies have been shown to decrease the necessity of transfusion, providinghigherhemoglobin level at thebirth ofverypreterminfants. The aim of our study was to investigate the effects of cordon milking (CM) and delayed cord clamping (DCC) on erythrocyte transfusion and neonatal morbidities. A total of 93 premature infants with0.05). Peak bilirubin levels and duration of phototherapy were similar in the two groups. There were no statistical differences among groups for RDS, NEC, PDA, BPD, ROP, İVH, sepsis and mortality. In conclusion: Our study showed that CM and DCC have similar effects on transfusion number, death and morbidities in very preterm infants.