Bronkopulmoner displazi gelişen bebeklerde böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of renal functions in patients with bronchopulmonary dysplasia
  1. Tez No: 803588
  2. Yazar: SAİME HACER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ FAHRİ OVALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: prematürite, akut böbrek hasarı, bronkopulmoner displazi, organ çapraz etkileşimi, prematurity, acute kidney injury, bronchopulmonary dysplasia, organ cross-talk
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Her yıl dünya genelinde bebeklerin %5 ila 18'i (yılda 15 milyon bebek) prematüre doğmaktadır. Prematüre bebekler neonatal dönemde olduğu gibi hayatları boyunca da çok sayıda sakatlık, kronik hastalık ve düşük yaşam kalitesi riskiyle karşı karşıyadırlar. Bronkopulmoner displazi (BPD), prematüre bebeklerde görülen en yaygın hastalıklardan biridir ve yaşamın ilk yıllarında görülen yüksek morbidite ve mortaliteyle ilişkilidir. Akut böbrek hasarı (ABH) ise prematüre bebeklerde sistemik inflamasyonun en sık nedenlerinden birisidir ve uzak organ disfonksiyonuyla ilişkili olduğunda morbidite ve mortaliteyi önemli ölçüde artırır. Yapılan çalışmalar, ABH'nda görülen sistemik değişikliklerin akciğer hasarını da tetikleyebileceğini göstermiştir. Bu çalışmada prematüre bebeklerde yaşamın ilk döneminde sıklıkla görülen akut böbrek hasarının bronkopulmoner displazi gelişimi üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır Gestasyon yaşı ≤32 hafta ve/veya doğum tartısı ≤1500 gram olan prematüre bebeklerde, KDIGO sınıflamasına göre ABH gelişen ve gelişmeyen hastalarda BPD gelişme insidansı, bu hastalar arasındaki demografik verilerle eşlik eden perinatal ve postnatal morbiditelerin ilişkisi araştırılmıştır. BPD gelişen ve gelişmeyen bebeklerin böbrek fonksiyonları değerlendirilmiş; bu hastalar arasında da demografik veriler, eşlik eden perinatal ve postnatal morbiditeler; hastaların yenidoğan yoğun bakım yatışlarında rutin yapılan takip ve tetkik verileri gözlemsel olarak değerlendirilerek aralarındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmaya alınan bebeklerin yaşamın ilk 15 gününde ABH sıklığı %11,9'du (n:19). ABH gelişen bebeklerde en sık evre 2 ABH saptandı (%47,3, n:9). BPD sıklığı %44,7'ydi (n:71). BPD gelişen bebeklerde en sık hafif derecede BPD (%54,9, n:39) görüldü. BPD'li bebeklerde, ≤28 hafta doğan bebekler ile >28 hafta doğan bebekler arasında BPD evreleri (hafif bpd sırasıyla n:27,%51,9 ve n:12,%63,2; orta bpd sırasıyla n:7,%13,5 ve n:3,%15,8; ağır bpd sırasıyla n:18,%34,6 ve n:4,%21,1) anlamlı farklılık göstermedi (p>0.05). ABH'li bebeklerde BPD görülme oranı %52,6 (n:10), BPD'li bebeklerde ABH görülme oranı %14,1'di (n:10). BPD gelişen bebeklerde ≤28 hafta doğan bebekler ile >28 hafta doğan bebekler arasında ABH gelişim oranı anlamlı farklılık göstermedi (sırayla n:9,%17,3 ve n:1,%5,3) (p>0.05). ABH, prematüre bebeklerde doğumda daha fazla canlandırma ihtiyacı, daha fazla invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı, daha az ventilatörsüz gün, daha yüksek sepsis, PDA, NEK insidansıyla ilişkilidir. ABH, postnatal ilk haftalarda daha sık sıvı-elektrolit dengesizliği, kan basıncı ve hemodinamik bozukluklar ile ilişkilidir. BPD'li bebeklerde doğumda daha fazla canlandırma ihtiyacı, daha fazla invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı, daha az ventilatörsüz gün, daha yüksek sepsis, pnömoni, PDA, NEK görüldü. BPD görülen bebeklerde ortalama total günlük sıvı miktarının daha yüksekti. Çalışmamızda ABH gelişen bebeklerde BPD gelişme oranı daha yüksekti ancak bu fark istatistiksel açıdan anlamlı değildi (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Each year, between 5 and 18% of babies (15 million babies per year) are born prematurely worldwide. Premature babies are at risk of many disabilities, chronic diseases and low quality of life throughout their long-term lives as well as in the neonatal period. Bronchopulmonary dysplasia (BPD) is one of the most common diseases seen in premature babies and is associated with high morbidity and mortality in the first years of life. Acute kidney injury (AKI) is one of the most common causes of systemic inflammation in premature infants and contributes significantly to morbidity and mortality, especially when associated with distant organ dysfunction. Recent studies have shown that systemic changes seen in AKI may also trigger lung damage. In this study, we aimed to determine the effects of acute renal failure, which is frequently seen in the first period of life in premature infants, on the development of bronchopulmonary dysplasia. The incidence of BPD in the patient group with and without AKI according to the KDIGO classification in premature babies born with a gestational age of ≤32 weeks and/or a birth weight of ≤1500 grams was evaluated. Also the demographic data between these patient groups and the relationship between accompanying perinatal and postnatal morbidities were investigated. In addition, the kidney functions of the babies with and without BPD, demographic data of them, accompanying perinatal and postnatal morbidities among these patient groups were evaluated. The routine follow-up and examination data of the patients in the neonatal intensive care unit were evaluated observationally and the relationship with each other was investigated. The incidence of acute kidney injury (AKI) in the first 15 days of life was 11.9% (n:19). Among babies with AKI, stage 2 AKI was the most commen one (47.3%, n:9). The rate of babies having Bronchopulmonary Dysplasia (BPD) was 44.7% (n:71). Mild BPD was the most common one (54.9%, n:39) among infants who developed BPD. There was no significant difference between BPD stages (mild bpd n:27, 51.9%, and n:12, 63.2%, moderate bpd n:7, %13.5 and n:3, 15.8%, severe bpd n:18, 34.6% and n:4, 21.1%, respectively) between infants born at ≤28 weeks and infants born >28 weeks who developed BPD (p>0.05). While the rate of BPD in babies who developed AKI was 52.6% (n:10), the rate of AKI in babies who developed BPD was 14.1% (n:10). AKI incidence did not differ significantly between babies born ≤28 weeks and >28 weeks of gestational age (n:9, 17.3%, and n:1, 5.3%, respectively) (p>0.05). AKI is associated with increased need for resuscitation at birth, invasive mechanical ventilation and fewer ventilator-free days. Higher incidence of sepsis, PDA, and NEC was found in preterm infants with AKI. It was also observed that fluid-electrolyte imbalance, blood pressure and hemodynamic disorders were more common in the first postnatal weeks of babies with AKI. We also found that BPD is associated with more resuscitation need at birth and more invasive mechanical ventilation rate.There were fewer ventilator-free days, higher incidence of sepsis, pneumonia, PDA, NEC in babies with BPD. At the same time, the mean total daily fluid amount was higher in infants with BPD. As a result of our study, the rate of BPD development was found to be higher in babies who developed AKI, but this difference was not statistically significant (p>0.05).