Helikobacter pylori eradikasyonunda ardışık tedavinin etkinliği
The efficacy of sequantial therapy in eradication of helicobacter pylori
- Tez No: 427058
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ÜSTÜNDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, sequential therapy, standart triple therapy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Helicobacter pylori eradikasyonunda ardışık tedavinin etkinliğiAmaç Helicobacter pylori enfeksiyonu tedavisinde en sık kullanılan standart üçlü tedavi protokolü ile eradikasyon oranları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de azalmaktadır. Ülkemizde bu tedavi protokolünün başarı oranı ortalama %75'dir. Yapılan çalışmaların çoğunda ardışık tedavinin başarı oranı %90'ların üzerinde bulunmuştur. Ülkemizde erişkinlerde klaritromisin temelli ardışık tedavi ile ilgili yapılmış çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma ile standart üçlü tedavi, dörtlü tedavi ve ardışık tedavinin etkinliğinin karşılaştırılmasını amaçladık.Gereç ve Yöntem Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji polikliniğine epigastrik ağrı ve dispeptik yakınma şikayetleri ile başvuran ve endoskopi endikasyon bulunup, histopatolojik olarak H. pylori saptanan hastalar çalışmamıza dahil edildi. Toplam 160 hasta 40'ar kişilik gruplar şeklinde dört tedavi protokolüne randomize edildi. Birinci gruba standart üçlü tedavi, ikinci gruba dörtlü tedavi, üçüncü gruba 5+5 ardışık tedavi ve dördüncü gruba 7+7 ardışık tedavi protokollerini uyguladık. Her grubun tedavisinin bitiminden 4 hafta sonra üre nefes testi uygulanarak H. pylori varlığı araştırıldı. Üre nefes testi negatif saptanan hastalarda eradikasyon sağlanmış olarak kabul edildi.Bulgular Standart üçlü tedavi alan 40 hastanın 28'inde (%70), dörtlü tedavi alan 40 hastanın 33'ünde (%82.5), 5+5 ardışık tedavi alan 40 hastanın 37'sinde (%92.5) ve 7+7 ardışık tedavi alan 40 hastanın da 33'ünde (%82.5) tedavi başarısı elde edildi. Başarı oranı 5+5 ardışık tedavide %92.5 ile en yüksek saptanmış olup, bu oran standart üçlü tedavi ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı yüksek olarak bulundu (p=0.019). 5+5 ardışık tedavi, dörtlü ve 7+7 ardışık tedaviden de daha yüksek eradikasyon oranına sahip olarak bulundu, fakat istatistiksel olarak anlamlı saptanmadı.Sonuç Erişkinlerde H. pylori enfeksiyonunun tedavisinde 5+5 ardışık tedavi standart üçlü tedaviden daha başarılı olarak bulundu.Anahtar kelimeler Helicobacter pylori, ardışık tedavi, standart tedavi
Özet (Çeviri)
The efficacy of sequantial therapy in eradication of Helicobacter pyloriAim: Standart triple therapy is stil the most frequently used treatmet protocol of Helicobacter pylori, although the efficacy of standart triple treatment is decreasing worldwide including Turkey. In our country the eradication rate of triple therapy is nearly %75. Most of the studies about sequantial therapy show that sequantial therapy?s eradication rate is more than %90. The role of claritromycin based sequential therapy for Helicobacter pylori eradication in Turkish adults is not reported previously. We aimed to compare the H. pylori eradication rates of standart triple, sequantial and quadruple therapy in this study.Methods: The patients admitted with the symptoms of epigastric pain and/or dyspeptic symptoms to Karaelmas Üniversity, Faculty of Medicine, Gastroenterology department underwent endoscopy. 160 patients were included the study and they were randomized for 4 groups of treatment protochols. 40 patients received standart triple therapy, 40 patients received quadruple therapy, 40 patients received 5+5 sequantial therapy and 40 patients received 7+7 sequantial therapy. Eradication was assessed by C 14 urea breath test 4weeks after therapy.Results: Helicobacter pylori eradication was achieved in 28 of 40 patients receiving standart triple therapy (70%), in 33 of 40 patients receiving quadruple therapy (82.5%), in 37 of 40 patients receiving 5+5 sequential therapy (92.5%) and in 33 of 40 patients receiving 7+7 sequential therapy (82.5%).Conclusions: 5+5 Sequential therapy was associated with a higher eradication rate of Helicobacter pylori compared with standart triple therapy in our study (p=0.019).