Akut ağrıda deksketoprofen ve metamizolun sinerjistik etkileşimi
Synergistic interaction in dexketoprofen and acute pain metamizol
  1. Tez No: 427190
  2. Yazar: ÜMİT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Deksketoprofen, Maksimal Olası Etki, Metamizol, Swiss Albino Fare, Tail-Flick, Dexketoprofen, Maximal Possible Effect, Metamizole, Swiss Albino Rats, Tail-Flick
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Akut Ağrıda Deksketoprofen ve Metamizolün Sinerjistik Etkileşimi, YYÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2015. Bu çalışmada hayvan materyali olarak her grupta 8'er olmak üzere 25-30 g ağırlığında 48 adet Swiss albino fare kullanıldı. Tail-flick yöntemiyle NSAID ilaçlardan olan deksketoprofen ve metamizolün değişik oranlardaki kombinasyonları intraperitoneal verilip, analjezik etkinliklerinde sinerjistik bir etkileşimin olup, olmadığı araştırıldı. Sonuçlara göre her bir grubun % Maksimal Olası Etki (MOE) değerleri arasındaki farkın büyük olması sebebiyle, standart sapma da yüksek olarak saptandı. Çalışmada deksketoprofenin tek başına verildiğinde ağrı kesici etkisinin metamizole göre 11 kat daha fazla olduğu görüldü. ½ Metamizol + ½ Deksketoprofen kombinasyonunun olduğu grup IV ün MOE oranı (5.57±2.24), Deksketoprofenin tek başına verildiğinde elde edilen MOE değerinden (13.22±7.11) küçük çıktı. Metamizol oranının (¾) olduğu grup VI da ise MOE değerinin (6.80±5.59) yüksek olması bu orandaki kombinasyonda istatiksel olarak çok önemli olmasa da sinerjistik bir etkinin olduğunu göstermektedir. Ancak % MOE ortalamaları standart sapmadan küçük olması sebebiyle, istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. 24 saat sonunda ise çalışma hayvanlarından Grup IV'de 4 fare, Grup V'te 2 fare ve Grup VI'da 2 fare ölü olarak saptandı. Sonuç olarak metamizol ile deksketoprofen arasında analjezik etki bakımından sinerjistik bir etkileşim görülmemiştir. Bunun aksine bazı semptomların ve ölümlerin görülmesi, istenmeyen etkiler yönünden bir etki artışı ya da başka bir bakış açısıyla aksi yönde bir etkileşim olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmanın sonucuna göre her iki ilacın kombinasyonunun klinik olarak kullanımı uygun değildir.
Özet (Çeviri)
Synergistic Interaction Dexketoprofen and Metamizol in Acute Pain, University of Yuzuncu Yil, Institute of Health Sciences, Department of Pharmacology and Toxicology, Master' s Thesis, Van, 2015. In this study, 48 Swiss albino rats weighing 25-30g were used as animal material and 8 rats were placed in each group. NSAIIDs dexketoprofen and metamizole were administered intraperitoneally using the tail-flick method and the presence of a synergistic effect in their analgesic efficacy was investigated. According to the results, the maximal possible effect % (MPE) differences between the groups were large, so the standard deviation calculated was also high. It was shown in the study that, when administered alone, the analgesic effect of dexketoprofen was 11 times higher than metamizole. The calculated MPE of the ½ Metamizole + ½ dexketoprofen group IV (5.57±2.24) was lower than the MPE values achieved when dexketoprofen was administered alone (13.22±2.24). Although the fact that the MPE values (6.80±5.59) are high in group IV with a metamizole ratio of (3/4) shows that a synergistic effect is present, it is not very significant. However, because the MPE % averages were lower than the standard deviation it was not found to be statistically significant. At the end of 24 hours, 4 mice in Group IV, 2 mice in Group 5 and 2 mice in Group VI were dead. Finally, no synergistic interaction of the analgesic effects of metamizole and deksketoprofen was identified. In the contrary, it might be considered as an increase of adverse effects like the occurrence of some symptoms and death or in a different perspective, a negative interaction. According to the results of this study, the clinical use of the combination of these two drugs is not appropriate.