Durumsal anksiyetenin nefes terapisi ile yatıştırılması üzerine deneysel araştırma
- Tez No: 427607
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Nefes sistemi, Kaygı, Anksiyete, Breathing System, Anxiety
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Durumsal anksiyete görece hızlıca yatıştırılması gereken bir durumdur. Buna müdahale ederken farmakolojik ajanlar bir seçim olabileceği gibi gevşeme egzersizleri de yine müdahale yöntemleri arasında sayılmaktadır. Bu çalışmada kullanılmış olan Nefes Terapisi bu kapsamda sayılabilir. Eşik altı, 21 gönüllü denek üzerinde yapılan çalışmada parasempatik sistemin aktif olduğu sırada alınan nefes biçimi, gönüllülere 15 dakika boyunca taklit ettirilmiş ve anksiyetenin göstergesi sayılabilecek tansiyon, nabız ve dakikadaki solunum sayısındaki değişiklikler gözlenmiştir. İlave olarak katılımcılar beyana dayalı anksiyete ölçeği (STAI) ve Beck Umutsuzluk Ölçeği doldurmuşlardır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde tansiyon ve Umutsuzluk Ölçeği hariç tüm değerlerde dikkate değer düşüş gözlenmiştir
Özet (Çeviri)
Relatively speaking, acute anxiety needs to be cooled down rapidly. The pharmacological elements or relaxation exercises can be used a as a choice. The breathing exercises can be included in the same group as the relaxation exercises. In this research, 21 volunteers mimicked the breathing pattern which is performed during the active parasympathetic system, for 15 minutes and the change in their blood pressure, pulse rate and breathing rate is observed. The volunteers also filled a form (STAI) to observe their anxiety rate change. All the indicators except the blood pressure changed significantly.