İstanbul ili, Küçükçekmece ilçesi'nde engelli çocuğa sahip anne ve babaların durumluluk ve sürekli kaygı düzeyleri ile ebeveyn stilleri arasındaki ilişki
The relationship between state and trait anxiety level and parenting styles of parents of disabled children in İstanbul, Küçükcekmece.
- Tez No: 427608
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVVA NÜKET İŞİTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kaygı, durumluk ve sürekli kaygı, ebeveyn stilleri, anxiety, state-trait anxiety, parental styles
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
“İstanbul İli, Küçükçekmece İlçesi'nde Engelli Çocuğa Sahip Anne ve Babaların Durumluluk ve Sürekli Kaygı Düzeyi ile Ebeveyn Stilleri Arasındaki İlişki”Bu araştırmanın amacı engelli çocuğa sahip anne ve babaların durumluk ve sürekli kaygılarının engelli çocuğa sahip olmaktan ne yönde etkilendiğini ve bu kaygı durumunun anne babaların ebeveynlik stilleri ile arasında bir ilişkinin olup olmadığını araştırmaktır. Ek olarak katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin belirtilen değişkenler üzerinde etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmaya İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde yaşamayan ve engelli çocuğu olan 41 anne ve 41 baba olmak üzere toplam 82 kişi katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği ve Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri kullanılmıştır. Araştırma annelerin babalara oranla aşırı koruyucu tutum, ev kadınlığını reddetme ve durumluk-sürekli kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Yaş arttıkça engelli çocuğu olan ebeveynlerin kaygı düzeylerinin arttığı saptanmıştır. Çocuğun tanı alma zamanının, evdeki birey sayısının ve cinsiyet değişkeninin anne babaların durumluksürekli kaygı düzeyleri üzerinde etkili olduğu; bu değişkenlerin ebeveynlik stilleri üzerinde ise etkili olmadığı bulgularına ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen diğer bulgular da araştırmanın tartışma ve yorum bölümünde ilgili literatür eşliğinde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between State and Trait Anxiety Level and Parenting Styles of Parents of Disabled Children in Istanbul, Kucukcekmece. The aim of this research is to study how the state and trait anxieties of the parents of disabled children are affected and weather there is a connection between the parental styles and this anxiety situation. Additionally it is researched that socio-demographic attributions of participants are effective or not on stated variants. 41 mothers and 41 fathers in total 82 people participated to the research that live in İstanbul Küçükçekmece town and have disabled children. Personal information forms, the parental attitude research instruments (PARI) and the state-trait anxiety inventories are used as data collection instruments in the research. According to the research, overprotective attitude, refusing to housewife and the statetrait anxiety levels of mothers are higher than fathers. It is also determined that older parents of disabled children have increased anxiety levels. And it is found that the diagnosing time of the child, number of the individuals at the house, and gender variance are effective on the state-trait anxiety levels of parents; but these variants are not effective on parental styles. Other discoveries found in the research are also explained in the discussion and comments section with the relevant literature.