Bandırma Arkeoloji Müzesi'ndeki Üç Güzeller (Kharitler) adak kabartması
Votive relief of Three Graces (Charites) in Bandırma Archeological Museum
- Tez No: 428122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN KOÇHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kyzikos, Kharitler, Mitoloji, Hadrian, Cyzicus, Charites, Mythology, Hadrian
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, 1949 yılında Kapıdağ yarımadası, Ormanlı Köyü mevkiinde eski bir yapının içerisinde ele geçirilen ve şuanda Bandırma Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen adak kabartması değerlendirilmiştir. Çalışmada ilk olarak, kabartmanın ana temasını oluşturan Kharitler'in kimlikleri, mitolojisi, görevleri ve kültleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci olarak, Kharitler'in sanatsal alanlarda işlendikleri yerler ve duruş tiplerine değinilmiştir. Son olarak, Kyzikos Kharitler Adak Kabartması'nın tanımı ve ikonografisi yapılmış, heykeltıraşlık açısından benzer üsluptaki eserlerle karşılaştırılarak, değerlendirilip tarihlendirilmiştir. Tüm bu değerlendirmelerden, MÖ 5. ve 4. yüzyıl üslup özellikleri taşıyan eserin, Geç Hadrian döneminde üretilmiş orijinal bir çalışma olduğu sonucuna varılmış ve Kyzikos'taki Kharitlerin gördüğü saygı ve görevleri yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ın this study, the votive relief which was found in an old bulding near Ormanlı Village, Kapıdağ Peninsula in 1949, and is exhibited now in Bandırma Archeological Museum is evaluated.Firstly in the study, informations about cultures, missions, myt has and identities of Charites who are the main theme of the relief are given. Secondly, the places that Charites were proccessed artisticaly and standing types are evaluated. Lastly, definition and icomography of Cyzicus Charites Relief is made and similer art Works in sculp of statuary are compared, evaluated and dated.After all these studies, it is deduced that this original work, having touch of 5. And 4. centruy BC's artistic figüres, belongs to Last Hadrian Period. Missions and the respect, shown for Charites in Cyzicus are interpreted.