Işıl Kasapoğlu' nun William Shakespeare oyunlarındaki reji düşüncesi ve bir model oyun: III. Richard
The reji thought of Işıl Kasapoğlu in William Shakespeare plays and a model play: III. Richard
  1. Tez No: 428157
  2. Yazar: ERDAL KARAKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE PINAR ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: William Shakespeare, Işıl Kasapoğlu, III. Richard, Semaver Kumpanya, Reji, William Shakespeare, Isil Kasapoglu, III. Richard, Semaver Troupe, Reji
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Dünyanın önde gelen oyun yazarlarından biri olan Shakespeare'in tiyatro ve edebiyat alanındaki yapıtları yüzyıllardan bu yana süre gelen bir beğeni ile okunmakta ve oynanmaktadır. Ölümünün ardından yüzyıllar geçmesine rağmen ardında hâlâ bir sürü soru işareti ve gizem bırakmıştır. Hatta bir rivayete göre oyunlarını karısının yazdığı ileri sürülmüştür. Her ne şekilde olursa olsun şunu kabul etmeliyiz ki William Shakespeare çok büyük bir yazardır. Dönemini, yazarlarını etkilediği gibi yüzyıllardır genç yazarlara da öncülük etmiştir. William Shakespeare bütün çağların en önemli yazarlarından biridir. Birçok eleştirmen ve yazar onun hayatı ve biyografisi hakkında sayısız kitaplar yazmıştır, dolayısıyla bunu kısaca anlatmak çok zordur çünkü her kaynakta farklı bilgilere ulaşmak olasıdır. Türkiye'de de yıllardır sayısız Shakespeare oyunları sahneye konulmakla birlikte Işıl Kasapoğlu'nun ülkemizdeki klasik Shakespeare algısını kıran bir reji anlayışı hakim olmuştur. Genel olarak kimsenin cesaret edemeyeceği yabancılaştırma etmenlerini, yöresel göstergeleri, post modern ve yerli unsurları kullanan Kasapoğlu Anadolu'ya Shakespeare'i sevdirmiş ve Türk Tiyatrosuna önemli katkıda bulunmuştur. Ülkemizde olduğu gibi yurt dışında da kendinden söz ettiren Kasapoğlu'nu incelememdeki en büyük etken onunla ''Cyrano de Bergerac'' adlı oyunda çalışma şansımın olması ve ona ilgimin daha da artmasıyla filizlenmiştir. Öte yandan onun hakkında sayısız röportaj olmasına rağmen, ne yazılmış ne bir tez ne de bir kitabın olmaması beni bu tezi yazmaya itmiştir. En azından benden sonraki araştırmalarda Işıl Kasapoğlu gibi bir üstat hakkında genel bilgilerin bu tezde bulunması sebebi ile bu tezin birçok kişiye ışık tutabileceğini düşünüyorum.
Özet (Çeviri)
Shakespeare's works on theatre plays and literature, who is one of the most popular writers in the world, have been read and played with great appreciation for centuries. Although it has been many years after his death, he has left many questions and mystery in minds. Even according to a myth, it has been asserted that his plays were written by his wife. However they were written, we should accept that William Shakespeare is a good writer. He affected his era, writers and he has been a pioneer for years. William Shakespeare is one of the good writers of all of the times. Many of critics and writers have written lots of books about his life and biography. So it is diffucult to tell this shortly because it is possible to reach different knowledge in different sources. In Turkey, lots of Shakespeare plays have been played for many years. Moreover with Işıl Kasapoğlu has the reji concept which has broken classical Shakespeare perception in our country. Işıl Kasapoğlu has used alienation factors which nobody dares to tell, regional indicators, post-modern and local components and he makes people love Shakespeare and he contributes to Turkish Thetare importantly. The greatest factor why I am examining Kasapoğlu, who has made a name for herself as in our country and also abroad is that I had the change of working with him in a play named 'Cyrano de Bergerac' and my interest to him has germinated increasingly. On the other side, although there are lots of interviews about him, lack of written thesis and book drove me to write this thesis. At least, in resources after me, by the reason of the fact that this thesis has general information about master Işıl Kasapoğlu, I think this thesis can be a light for lot of people.