İşyerlerinde makyavelizm ve örgütsel sinizm arasındaki ilişki: Kütahya ili banka personeli üzerine bir uygulama
The relationship between machiavellism and organizational cyni̇ci̇sm: An application on bank stuff in Kütahya
  1. Tez No: 428316
  2. Yazar: ENES ŞEFİK AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Makyavelizm, Sinizm, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Politika, Örgütsel Politika Algısı, Machiavellianism, Cynicism, Organizational Cynicism, Organizational Politics, Perceptions of Organizational Politics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Amacın aracı meşrulaştırdığı bir kişilik özellği olarak karşımıza çıkan Makyavelizm, örgütsel politikaların önemli aktörlerindendir. Amacına ulaşmak için hiçbir kural tanımayan makyavelist yöneticiler tutumlarıyla personellerinin örgütsel sinizm yaşamalarına sebep olurken, makyavelist bireyler ise amaçlarına ulaşamamaları durumunda da örgütsel sinizm yaşayacaktır. Bu bağlamda yapılan araştırmanın amacı; uygulama kapsamına alınan sektördeki çalışanların Makyavelizm düzeyleri ile sinik tutumları arasındaki ilişkinin varlığının tespit edilmesidir. Araştırma kapsamında çalışmanın amacına uygun olarak Makyavelizm ve Örgütsel sinizm arasında ki ilişkiyi ölçmek adına anket yöntemine başvurulmuştur. Veriler; Kütahya ili ve ilçelerinde bulunan 16 farklı bankaya ait 69 adet şubede araştırmaya katılan 174 adet personelden elde edilmiştir. Araştırma sonuçları; frekans dağılımları, ilişkisiz ölçüm t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), pearson korelasyon analizi ve çoklu regreson analizi kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma sonucunda Makyavelizm ile örgütsel sinizm ve örgütsel sinizmin alt boyutları arasında düşük ve orta düzeyde doğru yönlü anlamlı ilişkilerin var olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Machiavellianism which is a personality legitimating medium for pupose is one of the important actors of organizational politicy. While machiavelist directors who violate all the rules to achieve their goals leads to organizational cynicism in their staff, machiavelist individuals experience organizational cynicism if they cannot achieve their goals. The aim of this study is to determine the existence of the relationship Machiavellianism levels and Cynic attitudes of between the personnel in the sector inspected. Survey method was used in order to measure the relationship between Machiavellianism and Organizational Cynicism. The data were gathered from 174 personnel working at 69 branches of 16 different banks in Kütahya province and its towns. The findings of the research were evaluated by; frequency distributions were investigated by using unrelated t-test one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis and multiple regression analysis. At the end of the research, it was determined that there were low and medium-level directly significant relations between Machiavellianism and organizational cynicism and sub-dimensions of organizational cynicism.