Duygusal zeka ile tükenmişlik arasındaki ilişki: Kamu sektöründe bir uygulama
The relationship between emotional intelligence and burnout: A research in the public sector
- Tez No: 428395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRGE ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Tükenmişlik, Kamu Çalışanları, Emotional Intelligence, Burnout, Public Employees
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalışanların duygusal zekalarının yüksek olması işyerlerinde birçok olumlu sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Tükenmişlik ise çalışanların performansını olumsuz yönde etkileyen sorunlardan biridir ve çözümlenememesi durumunda maddi ve manevi kayıplara neden olabilmektedir. Bu nedenle, tükenmişliğe etki eden faktörlerin belirlenmesi önemlidir. Duygusal zeka ile tükenmişlik arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmalarda çoğunlukla sağlık ve eğitim sektörlerinde çalışanlara odaklanılmış olup, kamu kurumlarında yapılan çalışmalar az sayıdadır. Bu çerçevede, bu araştırmanın amacı, kamuda çalışanların duygusal zeka boyutlarının tükenmişlik seviyeleri üzerine olan etkisinin araştırılmasıdır. Bu çalışma ile Ankara ilinde yer alan köklü bir kamu kurumunda çalışanların duygusal zeka ve tükenmişlik seviyelerinin, cinsiyet ve meslek ile ilgili özelliklere farklılığı ve duygusal zekanın tükenmişlik üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Kurumda çalışan 343 kişi ile anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, kamu çalışanlarının cinsiyetlerine göre duygusal zeka seviyelerinde anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır; ancak çalışanların mesleklerine göre duygusal zeka seviyeleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Bununla birlikte, duygusal zekanın alt boyutlarından iyimserlik ile duyguların kullanımının, tükenmişliğin alt boyutlarından kişisel başarı hissi üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The high emotional intelligence of employees reveals many positive results in the workplace. In the case of burnout, the performance of employees is affected in a negative way and may lead to material and spiritual losses. For this reason, the factors related to burnout must be identified. The studies to determine the relationship between burnout and emotional intelligence mostly focused on the health and education sector employees instead of employees in public institutions. In this context, the aim of this study is to investigate the effects of emotional intelligence dimensions of employees to burnout levels in the public sector. In this study, for the employees working in an old public institution located in Ankara, the differences in emotional intelligence and burnout levels related to gender and occupational characteristics and the impact of emotional intelligence on burnout were researched. A survey was conducted with 343 employees in the institution. According to the findings of the research, no significant difference in emotional intelligence level of public employees by gender is observed. However, according to the employees' professions, there is a significant difference between levels of emotional intelligence. In addition, it is determined that the emotional usage of optimism, a subdimension of emotional intelligence, has a meaningful and positive effect on the feeling of personal accomplishment, a subdimension of burnout.