Mustafa Sabri Efendi'nin nübüvvet anlayışı
Mustafa Sabri̇ and his prophecy understanding
- Tez No: 428425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN IŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Sabri, Allah, Nübüvvet, Mirac, Mûcize, Mustafa Sabri, Allah, Prophethood, Miracle
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
“Mustafa Sabri Efendi'nin Nübüvvet Anlayışı”isimli bu çalışma ile Mustafa Sabri'nin nübüvvete dair bakış açısı incelenmiştir. Aynı zamanda, nübüvvet ile yakından ilişkili olan mûcize konusu da ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışma Giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Mustafa Sabri Efendi'nin hayatı, ilmi kişiliği, eserleri ve kelam ilmine yaklaşımı değerlendirilmiştir. Birinci bölümde Mustafa Sabri'nin peygamber tanımlaması, nübüvvetin gerekliliği ve ispatı, peygamberlerin doğudan gelmesinin hikmeti, ismet, efdaliyet, nübüvvetin sona ermesi, nübüvvetin vehbiliği konuları tahlil edilmiştir. Ayrıca yeni akılcılık okulunun nübüvvet anlayışlarına karşı Mustafa Sabri'nin eleştirileri analiz edilmiştir. İkinci bölümde mûcizenin akli ve nakli imkânı ve mûcize çeşitleri Mustafa Sabri'nin bakış açısıyla ele alınmaya çalışılmıştır. Bu bölümde ayrıca hissi mûcizeyi reddedenlere karşı Mustafa Sabri'nin aklî ve naklî delillerle yönelttiği eleştiriler tahlil edilmiş, tez sonuç kısmıyla tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mustafa Sabri's point of view concerning Prophethood is examined in this study named The Understanding of Prophethood in Mustafa Sabri Effendi. The issue of Miracle, which he utters to have a close relationship with Prophethood is also analyzed. Our study consists of introduction and two parts. Mustafa Sabri's life, his scholarly identity, his works and approach to the Ilm-i Kalam are evaluated in the introduction part of our study. In the first part, Mustafa Sabri's prophet description, necessity of prophethood and its prof, the reason (al-hikmah) why prophets came from the East, innocence of prophets, superiority of prophets, the end of prophethood, knowledge of prophets because of god's blessing are analysed. In addition, Mustafa Sabri's criticism against the School of New Rationalism's views are analysed. In the second part, the possibility of Prophethood in terms of intelligence and revelation and the kinds of miracle are tried to be tackled with the viewpoint of Mustafa Sabri. Additionally, the critics which Mustafa Sabri directs in the light of intellectual and revelational proofs towards the refusers of sensual Miracles are analyzed. The thesis is completed with conclusion part.