Hemşirelerin ağrı ile ilgili bilgi, uygulama ve klinik karar verme durumlarının belirlenmesi
The determination of information about pain, practice and clinical decision making conditions of the nurses
  1. Tez No: 428456
  2. Yazar: AYŞE İDMANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLENDAM HAKVERDİOĞLU YÖNT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Bilgi, Hemşirelik, Klinik Karar Verme, Uygulama
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şifa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma hemşirelerin ağrı ile ilgili bilgi, uygulama ve klinik karar verme durumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırmanın evrenini Şifa Üniversitesi Hastanesi Bornova Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve bu hastaneye bağlı 4 şube oluşturdu. Örneklem seçimine gidilmemiş evren örneklem olarak kullanılmıştır (n:196). Araştırmada verilerin toplanmasında tanıtıcı özellikler formu (12 soru) ve literatür taraması sonucunda oluşturulan Ağrı İle İlgili Bilgi Formu (21 soru), Ağrı İle İlgili Uygulama Formu (25 soru) ve Klinik Karar Verme Formu (14 soru) kullanıldı. Veriler araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve istatistiksel analizlerde sayı, yüzde dağılımları, ortalama, standart sapma, One-Way ANOVA, Student- t testi, korelasyon ve ileri analiz için Tukey testi kullanıldı. Çalışmamızda hemşirelerin ağrı ile ilgili ifadelere doğru cevap verme ortalaması 13.63±2.23' dür. Hemşirelerin %49.0'unun ortalamanın altında puan aldıkları tespit edildi. Hemşirelerin ağrı ile ilgili bilgi puan ortalaması ile hemşirelerin yaşı, eğitim durumu ve kitap-makale okuma durumu arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Hemşirelerin cinsiyeti, ağrı ile ilgili bilgi alma durumu, hizmet içi eğitim alma durumu ve medeni hali ile ağrı ile ilgili bilgi toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Hemşirelerin çalışma yılı ile bilgi puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark saptandı. Araştırmamızın sonucunda hemşirelerin ağrı ile ilgili puan ortalamalarının orta düzeyde olduğu saptandı. Hemşirelik eğitim programında ders müfredatında ağrı ile ilgili yeterli eğitim saatinin ayrılması, meslek hayatında hizmet içi eğitim, kurs gibi eğitim faaliyetleriyle bilginin devamlılığının sürdürülmesi, hasta ve ailesinin ağrı ve ağrı ile baş etme teknikleri konusunda bilgilendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned as descriptive to determine information about pain, practice and clinical decision making conditions of the nurses. Target population of the study was Sifa University Hospital Bornova Application and Research Center and 4 units affiliated to this hospital. Sampling was not selected and the target population was used as sampling (n: 196). Identifier characteristics form (12 questions) and information form about pain prepared as a result of literature review (21 questions), application form related to the pain (25 questions) and clinical decision making form (14 questions) were used to collect data of the study. Data were collected by the researcher with the method of face to face interviews. Number, percentage distributions, mean, standard deviation, One-Way ANOVA, Student-t test, correlation were used to evaluate the data and statistical analysis and Tukey test was used for further analysis. Average of giving the correct answer of the nurses about the expressions on pain is 13.63±2.23. It is found out that 49.0% of nurses got points below the average. A significant relation wasn't determined between point average of nurses on pain and age, state of educational background and reading book and articles of nurses. A statistically significant relation wasn't found between gender of the nurses, situation of receiving information on pain, in-service training and marital status and knowledge total score related to pain. A statistically significant difference was determined between working year and knowledge point averages. In consequence of our study, it was found out that nurses' point averages on the pain are at intermediate level. It is recommended to spare adequate time for training in curriculum of nursing, to maintain continuity of knowledge with training activities in career like service training and course, to give information to patients and their families about techniques of overcoming the pain. Key Word: Clinical Decision-Making, İmplementation, Knowledge, Nursing, Pain.