Kavram çarkı diyagramının öğrencilerin kavramsal gelişimlerine, motivasyonlarına ve biyolojiye yönelik tutumlarına etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of roundhouse diagraming on students conceptual development, motivation and the attitude of science
- Tez No: 428511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN GÜLNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal gelişim, kavram çarkı diyagramı, sindirim sistemi, boşaltım sistemi, sinir sistemi, Conceptual development, roundhouse diagrams, digestive system, excretory system, neural system
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma Kavram Çarkı Diyagramı yardımıyla 7. sınıf öğrencilerinin 'Vücudumuzda Sistemler' ünitesi kapsamında kavramsal gelişimlerinin incelenmesi ve mevcut kavram yanılgılarının ortaya çıkarılması amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda Kavram Çarkı Diyagramı ve diyagramın oluşturulmasında kullanılan Çalışma Kâğıdı ve Kontrol Listesi Türkçeye çevrilmiştir. Çevirinin doğruluğu uzman görüşü çerçevesinde onaylanmıştır. Araştırma Şırnak ili Silopi İlçesi Özgen Köyünde bulunan Özgen Ortaokulunda 2012-2013 yılları arasında 7. sınıfta okumakta olan 8 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Örneklemi oluşturan öğrencilerin kavram çarkı diyagramları ve çalışma kâğıtları içerik analizi ile incelenmiş ve mevcut kavram yanılgıları ortaya çıkartılmıştır. Kavram Çarkı Diyagramının kavramsal gelişimine katkı sağladığı belirlenmiş, düşük okul başarısına sahip öğrencilerin bu yöntemle bilgilerini daha açık bir şekilde ortaya koyabildikleri ve bilgilerini ifade etmede başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Ayrıca kavramsal gelişim yaklaşımının en önemli unsuru olan ara kavramların fark edilmesine katkı sağladığı ve kavram yanılgılarını açık bir şekilde ortaya çıkardığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was determining the 7th grade students conceptual development and misconceptions on the unit“Systems in Our Body”. In this content, we translate Roundhouse Diagram, Working Sheet and Check List into Turkish. The translation was verified by the autority. The research was conducted with eight 7th grade students of Özgen Primary School in Özgen Village in Şırnak Province between 2012 to 2013. The sample student's roundhouse diagrams and the work sheets was examined by content analyses and determined the misconceptions. Result of the research shows that Roundhouse Diagramming is contrbuting conceptual development, the low succes students can expres their knowledge easily by using diagrams and they become succesful by that way. Also Roundhouse Diagrams exposed the most important component of conceptual development, interval concept, and succesfully shows us misconceptions in a clear way.