Dil kirlenmesi ve Türkçedeki yabancı unsurlar üzerine bir inceleme
The study on language pollution and the foreign elements in Turkish
- Tez No: 428591
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil bilinci, anadilin uluslaşmadaki yeri, yabancı sözcükler yönüyle Türkçenin Tarihsel serüveni, toplumsal alandaki dil kirlenmeleri, Language Awareness, Place in the nation's mother tongue language in nationalization, the adventure of historical Turkish about the side of foreign words, language polution in social field
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında, dil kirliğinin ne olduğu açıklanmış ve Türkçedeki yabancı unsurlar üzerine bir inceleme yapılmıştır. Birinci bölümde, dile toplumbilim yönüyle bakılmış ve anadilin toplum için anlamı ortaya konulmuştur. İkinci bölümde yabancı sözcükler ve dilsel yapılar bakımından Türk dilinin tarihsel serüveni üzerinde durularak, eski Türkçe çağı, İslamlık dönemi, Anadolu Selçukluları ve Beylikler dönemi, Osmanlı Türkçesi dönemi olmak üzere bir tarihsel dizge yapılarak bu dönemdeki dilsel etkileşimlerin altı çizilmiştir. Üçüncü bölümde, Tanzimat'la birlikte yeni bir uygarlığa geçiş ve bunun Türk dili üzerindeki etkileri ve dilde Türkçeleşme, özleşme eğilimleri incelenmiştir. Cumhuriyet dönemi ile birlikte bir dil devrimi niteliğine bürünen Türkçenin geçirdiği büyük değişim öne çıkarılmış ve Türk Dil Devriminin gerçekleştirilme evreleri belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu'nun çalışmaları, Öz Türkçecilik hareketi ve Türkçenin bu özleştirme çalışmaları içindeki sözcük türetme yeteneği ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde başka ulusların yaşadığı dilde özleşme deneyimleri de üzerinde durularak Türk Dil Devriminin dünyada bu anlamda yapılan bir çok başarılı dil devriminden biri olduğu vurgulanmıştır. Beşinci bölümde dil kirliliğinin ne olduğunun bir tanımı yapılmış ve özellikle Türkçenin gramer yapısına kadar ulaşmış dil kirlenmelerinin örnekleri görülmüştür. Yazım (imla) noktasındaki kirlenmelerin boyutları üzerinde önemle durulmuş toplumsal alanlardaki dilsel yozlaşma ve kirlenmelerin geldiği son noktanın boyutları görülmüştür. Beşinci bölümde ise Türkçedeki dilsel kirlenmelerin nedenleri üzerinde durulmuş, özellikle küreselleşmenin ulusal diller üzerindeki baskısı vurgulanmıştır. Yine Anadili eğitimi ve anadili eğitiminde yetersizlikler, Yabancı dil ve sözcüklere olan düşkünlük, Türkçenin bilim dili olmadığı görüşü gibi anadilimizin sarsıcı sorunları ele alınmıştır. Sonuç bölümünde verilen bilgilere dayanılarak bir sonuç çıkarılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This graduate study, explained that a study has been conducted on how the language pollution and foreign elements in Turkish. Language and social science aspect it was analyzed to reveal the meaning of language in society. In the first chapter, with emphasis on the historical journey of Turkish language, old Turkish age, Islamism period, Anatolian Seljuks and principalities era, a historical performing string, including the Ottoman Turkish period underlined the linguistic interaction in this period. Tanzimat with transition to a new civilization and more Turkish impact of this on the Turkish language and the language, purify trend were investigated. The second part, which assumes the nature of a language revolution with the Turkish Republic period of great change and is determined highlighted spent Turkish Language Reform of the realization phase. Turkish Language Institution study, Öztürkçecilik movement and the Turkish language has been demonstrated derivation of the word talent in this özleştirme studies. In the third section, with emphasis on the purify experience in the language inhabited by other nations in the world of Turkish Language Reform is one of the most successful language revolution made in this regard was emphasized that .. a description of what the language of the pollution. In the fourth part, and in particular examples of reached language pollution to Turkish grammar structure was observed. Writing (spelling) have emphasized the point size of pollution, corruption and linguistic dimensions of the end point of origin of the contamination has been observed in the social sphere. The fourth section it has focused on the causes of pollution in the Turkish language, especially globalization has highlighted the pressure on national languages. Again deficiencies in the mother tongue education and language education, devotion to foreign languages and words, traumatic issues such as the notion that our mother tongue is not Turkish dealt with the language of science. Issued on the basis of the information given in the conclusion of the results and suggestions were made.